Gemeente Leidschendam-Voorburg


Koninklijke onderscheiding voor Voorburgse balletdirigent André Presser

23 maart 2010 - Zaterdagavond 20 maart heeft André Presser in Hamburg zijn 50-jarige spectaculaire internationale carrière als balletdirigent afgesloten. In de Hamburgische Staatsoper dirigeerde hij La Sylphide Hamburg Ballett-John Neumeier. Voorafgaand aan zijn afscheidsconcert ontving hij uit handen van de heer Dr. Bart Hofstede van de Ambassaderaad voor Pers en Cultuur van de Nederlandse Ambassade, een Koninklijke onderscheiding. André Presser is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Carrière
De briljante musicus Presser is in Nederland tamelijk onbekend, uitgezonderd bij vakgenoten en de balletwereld, want zijn werkzaamheden heeft hij voornamelijk in het buitenland verricht. André Presser heeft als chefdirigent met en voor de groten der aarde gewerkt. Hij heeft een perfecte balans weten te bereiken tussen volstrekte dienstbaarheid aan ballet en choreografie enerzijds en het streven naar het perfect tot uitvoering brengen van partituren in de meest uiteenlopende stijlen anderzijds.

In 1965 dirigeert hij in Monte Carlo het ballet La Sylphide, met de balletsolisten Rudolf Nureyev en Carla Fracci. Rudolf Nureyev, de grootste balletdanser ooit, heeft André Presser hierna gevraagd zijn vaste dirigent te worden. Presser dirigeerde meer dan 250 voorstellingen van Nureyev (tot aan diens overlijden).

In 1957 werd Presser aangenomen als pianist bij het Nederlands Ballet onder leiding van Sonia Gaskell. In 1960 debuteerde hij als dirigent in Gran Teatro in Barcelona. Vervolgens was hij van 1960 tot 1976 chef-dirigent bij het Nederlands en Nationale Ballet. Van 1978 tot 1991 chef-dirigent bij het Zürich Opera House en tot 2001 chef-dirigent van de Bayrischen Staatoper - Staatsballett München. Hij is veelvuldig gevraagd als gastdirigent, onder andere bij het Boston Ballet (USA), het Ballet van de Opera de Paris, de Wiener Staatsoper. De laatste jaren was hij gastdirigent van het Hamburg Ballett (Hamburg Philharmonic State Orchestra), het Staatsballet Berlin, het Stuttgart Ballett en Les Ballets de Monte-Carlo.

Werken met beroemdheden
Presser werkte met alle beroemde balletdansers, waaronder de legendarische Dame Margot Fonteyn, Han Ebbelaar en Alexandra Radius, Hans van Manen, Baryshnikov en choreografen als Balanchine, van Dantzig, Léonid Massine, van Manen en Neumeier. André Presser is één van de beste balletdirigenten ter wereld en is in die hoedanigheid overal ter wereld een ware ambassadeur voor de Nederlandse danswereld geweest.