Gemeente Lingewaard


Lingewaard toetst extra verlofaanvragen

Kinderen in Nederland hebben het recht zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Naar school gaan is dus niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Van klein en subtiel tot groots en meeslepend.

Verlofaanvragen
Kinderen zijn gehouden aan de schoolvakanties. Toch kan het voorkomen dat ouders extra verlof voor hun kinderen aanvragen. De Leerplichtwet geeft de schooldirecteur de bevoegdheid zelfstandig te beslissen over verlofaanvragen (buiten de schoolvakanties) tot tien dagen. Daarbij is de directeur gehouden aan én de richtlijnen die de Leerplichtwet daarover geeft én het leerplichtprotocol dat door de gemeente is opgesteld.
De leerplichtambtenaren hebben vervolgens de wettelijke taak op grond van de leerplichtwet te toetsen hoe daar in de praktijk mee wordt omgegaan.

Het is algemeen bekend dat het lastig is om eenduidig met aanvragen om te gaan. Het vraagt maatwerk en de ene situatie is de andere niet. Om nu te proberen meer eenduidigheid in Lingewaard te krijgen over extra verlofaanvragen komen de leerplichtambtenaren binnenkort bij alle scholen in Lingewaard langs om de extra verlofaanvragen en beslissingen van dit schooljaar te toetsen.
Doel hiervan is om knelpunten te signaleren en gezamenlijk naar verbeterpunten te zoeken.

(Geplaatst: 23 maart 2010)