Gemeente Lingewaard


Hulpverlening Gelderland Midden start vaccinaties baarmoederhalskanker 2010

Deze week gaan in Gelderland Midden de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker weer van start. In maart krijgen alle meisjes die vorig jaar 12 werden een uitnodiging. Ook meisjes die in 2009 waren uitgenodigd, maar geen of een onvolledige reeks vaccinaties hebben gekregen, worden opgeroepen. Drie prikken in de arm beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Landelijke campagne
In maart start de landelijke campagne met als doel de meisjes en hun ouders bewust te maken van twee dingen: het is belangrijk om je te laten inenten tegen baarmoederhalskanker én het vaccin is veilig. Het RIVM hecht eraan dat meisjes en hun ouders op basis van de juiste informatie besluiten of ze meedoen aan de vaccinatie. Dat is een persoonlijke afweging.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Zo kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen.

Bijwerkingen
De bijwerkingen zijn voor het overgrote deel mild en van korte duur. Na de vaccinatieronde van vorig jaar, waarbij landelijk ongeveer 190.000 meisjes werden ingeënt, bleek dat een aantal meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelen zich een dag niet zo lekker. Ernstige bijwerkingen werden niet gezien.

Uitnodigingen
Alle meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie, en hun ouders, krijgen begin maart een brief en een mini-magazine met informatie over de prikken. Half maart ontvangen ze de daadwerkelijke uitnodiging. Het gaat om meisjes die vorig jaar 12 zijn geworden en om de meisjes die in 2009 uitgenodigd zijn, maar die de prikken niet of niet allemaal hebben gehaald. Ook meisjes die geboren zijn in de periode 1993 tot en met 1996 en afgelopen jaar in Nederland zijn komen wonen, kunnen nu gevaccineerd worden.

Oproepschema
Hulpverlening Gelderland Midden voert de vaccinaties uit op verschillende data en locaties in de regio. Het oproepschema is te vinden op www.hulpverleninggelderlandmidden.nl. Wanneer mensen op de Prik en Bescherm banner klikken, komen ze direct op de juiste pagina. Het schema is gemaakt op basis van gemeente en postcode. Het is belangrijk dat de meisjes de oproepkaart en het vaccinatiebewijs meenemen, anders kunnen ze niet gevaccineerd worden. Daarnaast moeten ze er met hun kleding keuze rekening mee houden dat de prik in de bovenarm gezet wordt.

Meer informatie
Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle informatie over de vaccinatie. Vragen over het oproepschema kunnen gesteld worden aan de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden op (026) 377 54 00.

(Geplaatst: 23 maart 2010)