Gemeente Lingewaard


WMO Adviesraad

De WMO-Adviesraad informeert

WMO-Adviesraad kritisch over beleid B&W Lingewaard In Lingewaard zijn de inwoners redelijk tevreden over de WMO in de afgelopen periode (Klanttevredenheidsonderzoek 2008). De gemeente scoort met een zeven positief op o.a. de aanvraagprocedure voor ondersteuning, hulp bij het huishouden en het verkrijgen van voorzieningen. Dus reden tot tevredenheid? De WMO-Adviesraad vindt van niet en stelt dat het beter kan en moet. Ontevreden zijn ze over de verhuiskostenvergoeding, het gebruik van het collectief vraagafhankelijk vervoer, de omrijtijden van dit vervoer en de prijs per rit. En dan hebben we het nog niet over de korting van 50% op de vervoersvoorziening zelf, waartoe onlangs werd besloten. Ook de enquête naar het gebruik van de scootmobiel en vervoersbehoefte veroorzaakte veel onrust bij de gebruikers.

Wat is de WMO-Adviesraad?
De WMO-Adviesraad Lingewaard adviseert het college van B&W over onderwerpen die te maken hebben met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO trad in 2007 in werking en richt zich op ondersteuning van kwetsbare groepen in de samenleving. Sleutelwoord is participatie. Zo moet de gemeente er voor zorgen dat door voorzieningen te treffen, mensen met een beperking in staat worden gesteld een huishouden te voeren, zich in en om de woning te verplaatsen en ook verder van huis te kunnen vertoeven om anderen te kunnen ontmoeten. Maar de WMO gaat verder. Zij gaat niet alleen over voorzieningen voor gehandicapten, maar bestrijkt het hele gebied van welzijn, zorg en wonen en dit in onderlinge samenhang en verdeeld over negen prestatievelden.

De WMO-Adviesraad is divers van samenstelling en omvat 14 personen met een heel verschillende achtergrond. Elk van hen heeft voelhorens in de Lingewaardse samenleving en is gemotiveerd voor dit werk. Ze is als volgt samengesteld:
Huissen: P. Benders, J. v/d Logt, H. Oonk, T. Schoonen-Kaper en A. Ter Burg
Bemmel: H. Bus, H. Minkhorst, J. de Moor en F. Timmermans Gendt: M. Bles, H. de Beijer en E. Verhaak
Doornenburg: P. Hendriks
Wijchen: E. Rinsampessy

WMO-beleid in de gemeente kritisch volgen
De WMO-Adviesraad van Lingewaard is in het leven geroepen, omdat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Art. 12) bepaalt dat het college van B&W verplicht is in geval van ontwerpplannen advies te vragen aan vertegenwoordigers van vragers op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

De WMO-Adviesraad functioneert onafhankelijk en is dus geen verlengstuk van B&W of gemeenteraad. Zij ziet erop toe dat in het gemeentebeleid er voldoende rekening wordt gehouden met de collectieve belangen van de burgers om maatschappelijk mee te kunnen doen. De WMO-Adviesraad is dus geen behartiger van individuele zaken. Daar zijn andere organisaties voor, zoals de Stichting de Tussenstroom, de Cliëntenraad Wwb (Wet werk en bijstand) en natuurlijk het WMO-loket.

Voorbeelden van onze adviezen. De WMO-Adviesraad heeft kritisch gereageerd op het verdwijnen van wijkplatform Angeren, de bezuinigingen op individuele verstrekkingen en de plannen voor ondersteuning van individuele vrijwilligers en mantelzorgers. Wat betreft de enquête naar het gebruik van de vervoersvoorziening en met name de scootmobiel is zij van mening dat deze door het ontbreken van de doelformulering op gespannen voet staat met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Blik op toekomst: twee bedreigingen
De WMO-Adviesraad is ernstig bezorgd over de uitvoering van de WMO in de nabije toekomst. Zij ziet twee grote bedreigingen voor de zorgkwaliteit. Allereerst de aanstaande bezuinigingen, voor Lingewaard meer dan 4 miljoen. Daarnaast de enorme toename van alleen al het aantal ouderen met fysieke beperkingen tussen nu en 2030. Volgens de huidige prognose verdubbelt dat aantal in deze periode (van 1010 tot 2026 personen). De WMO-Adviesraad wil er aan bijdragen om voor al deze mensen de zorgkwaliteit op optimaal niveau te handhaven.

Informatie
De vergaderingen van de WMO-Adviesraad zijn openbaar. De vergaderdata en agenda en voorts de verslaglegging en adviezen kunt u lezen op de website: www.lingewaard.nl U klikt dan op Wonen en Leven en vervolgens op WMO/WMO-Adviesraad.
Prof. Dr. Jan de Moor, voorzitter WMO-Adviesraad gemeente Lingewaard

WMO-bijeenkomst op 15 april a.s.
Op 15 april 2010 om 17.30 uur presenteert de WMO-Adviesraad zich aan de achterban. U bent van harte welkom in het gemeentekantoor te Huissen. Binnenkort vindt u meer informatie op deze informatiepagina en op de website.

(Geplaatst: 23 maart 2010)