De Haagse Hogeschool


Nieuwe lector Energie en Gebouwde Omgeving De Haagse Hogeschool

Met ingang van 1 januari 2010 is dr. Laure Itard als nieuwe lector Energie en Gebouwde Omgeving op De Haagse Hogeschool aangesteld. Het lectoraat richt zich op de overgang naar een duurzame energievoorziening in de gebouwde omgeving en betrekt hierbij de glastuinbouw in het Westland.

Over de nieuwe lector

Laure Itard is universitair hoofddocent bij de TU Delft, onderzoeksinstituut OTB. Zij is gepromoveerd in de thermodynamica, op de ontwikkeling van industriële warmtepompen, en heeft zeven jaar gewerkt als adviseur bij installatieadviesbureau Deerns. Zij heeft veel ervaring op het gebied van gebouwsimulatie en softwareontwikkeling en op het gebied van duurzame binnenklimaat- en energie-installaties. Bij de TU Delft doet zij en begeleidt zij onderzoek door drie promovendi naar de duurzaamheid van woningen en installaties, de relatie tussen gebruikers en installaties en de effecten van energiebeleid. Zij is lid van de redactieraad van de TVVL magazine, lid van de International Building Performance Simulation Association (IBPSA) en van ASHRAE.

Over het lectoraat Energie en Gebouwde Omgeving

De energieproblematiek is groot, en 40 procent van alle energie wordt gebruikt in de gebouwde omgeving voor koeling, verwarming, verlichting, enzovoorts. De afspraken die door de overheid zijn gemaakt over beperking van de CO2 -uitstoot kunnen niet gehaald worden zonder een overgang te bewerkstelligen naar duurzame energievoorziening.

Het lectoraat Energie en de Gebouwde Omgeving verspreidt en ontwikkelt kennis op het gebied van het verduurzamen van de energieketen in de gebouwde omgeving en richt zich op systeemmodellering en âsimulatie voor energie- en binnenklimaatsystemen. Er worden modellen ontwikkeld, getest en geoptimaliseerd voor de praktijk, gericht op (glastuin) gebouwen en op energievoorzieningvraagstukken rondom de gebouwde omgeving

Deze kennis heeft een wetenschappelijke toegevoerde waarde en is praktisch inzetbaar in het onderwijs en bij bedrijven die energie- en klimaatsysteem ontwerpen, ontwikkelen, inpassen en onderhouden, alsook, zij het indirect, voor opdrachtgevers en overheden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Expertisecentrum Technology, Innovation & Society, dat een belangrijke rol gaat spelen in de ondersteuning en valorisatie van dat onderzoek, bijvoorbeeld door afstudeeropdrachten te genereren en de kennis naar bedrijven en overheden te verspreiden.

Meer informatie vindt u op www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraatego.