NEN


Algemene regels voor schema's in de procesindustrie

dinsdag 23 maart 2010, 10:20

In de procesindustrie worden schema's gebruikt voor het weergeven van de lay-out van de installaties en bijbehorende materiaalstromen. Hiervoor bestaan al specifieke normen zoals voor stroomdiagrammen, symbolen e.d. Een overkoepelende norm met algemene regels was nog niet voorhanden. Deze is onlangs opgesteld en gepubliceerd als NEN-ISO 15519-1 Specificatie voor schema's voor procesindustrie - Deel 1: Algemene regels.

Deze norm bevat algemene bepalingen en aanbevelingen voor het maken van alle soorten schema's die in de procesindustrie worden gebruikt. Zij hebben betrekking op de indeling van de tekenbladen en de weergave van informatie op tekenbladen. De norm beschrijft ook welke soorten schema's er in de procesindustrie kunnen worden gebruikt.

NEN-ISO 15519-1 is van belang voor ontwerpers en bouwers van procesinstallaties. De norm dient tevens als basis voor het opstellen van specifieke normen voor processchema's.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces voor technische productdocumentatie: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179 of e-mail job.landre@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-ISO 15519-1:2010 en (Norm)