Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Datum 23 maart 2010 Uw brief

Kamervragen over het bewaren van medische dossiers

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het bewaren van medische dossiers (2010Z03918).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over het bewaren van medische dossiers (2010Z03918).


1
Wat is uw oordeel over de mening van onder andere de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) die zich zorgen maken over de plicht om medische gegevens van patiënten na 15 jaar te vernietigen in het kader van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst, tenzij bewaren redelijkerwijs voortvloeit uit de zorg van een goed hulpverlener, zoals bij de huisarts-patiëntrelatie? 1)


2
Bent u het met deze organisatie eens dat, zolang nieuwe wetgeving ontbreekt, het in het belang van de patiënten en de wetenschap is gegevens tenminste 30 jaar te bewaren, tenzij de patiënt daar bezwaren heeft?


1 en 2
Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens bestaat een verplichting om persoonsgegevens niet langer te bewaren in een vorm die het mogelijk maakt de betrokkene te identificeren, dan noodzakelijk is voor de verwerkelijking van de doeleinden waarvoor zij worden verzameld of vervolgens worden verwerkt. Op grond van de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek over de geneeskundige behandelingsovereenkomst, bestaat daarnaast de verplichting om de gegevens in het medische dossier minimaal 15 jaar na vervaardiging te bewaren, of zoveel langer als redelijkerwijs uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit.

Ik deel de mening van onder andere de KNMG dat de huidige bewaartermijn te kort is. Ik ben dan ook voornemens om in het voorstel voor de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) de bewaartermijn te verlengen. Dit wetsvoorstel is nagenoeg gereed voor indiening bij de Tweede Kamer. U zult mijn voorstel betreffende de bewaartermijn aantreffen in dit wetsvoorstel.


3
Bent u bereid met een tijdelijke oplossing te komen, zodat de wettelijke vernietigingsplicht die per 1 april 2010 gaat gelden voor dossiers ouder dan 15 jaar kan worden omzeild en dossiers behouden kunnen blijven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen?

3
Ik zal tijdig voor 1 april as. een brief aan veldpartijen sturen, waarin ik benadruk dat uit oogpunt van goed hulpverlenerschap extra zorgvuldigheid is gewenst inzake het bewaren van de medische dossiers. Ik doe dit mede in het licht van de voorgenomen verlenging van de bewaartermijn. Terzijde wil ik hier nogmaals opmerken dat voor de vernietiging van de gegevens leidend is de datum waarop de gegevens zijn vervaardigd. Een zorgaanbieder doet er goed aan en het getuigt ook van goed hulpverlenerschap om patiënten op de hoogte te stellen alvorens over te gaan tot het vernietigen van hen betreffende gegevens, teneinde hen in staat te stellen om aan te geven dat verder moet worden bewaard dan wel een afschrift te verzoeken. Daarnaast doet een zorgaanbieder er goed aan om vanuit zijn deskundigheid en de plicht van een goed hulpverlener met patiënten het belang van langer bewaren te bespreken, als zij de gegevens willen laten vernietigen. Ik roep veldpartijen enkel op om, in overeenstemming met de huidige wetgeving, genoeg aandacht te besteden aan hetgeen een goed hulpverlener betaamt bij het vernietigen van gegevens uit dossiers.


1) KNMG, 23 februari 2010
http://knmg.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Nieuwsbericht-1/Vernietig-uw- oude-patientendossiers-niet.htm






---- --