Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Datum 23 maart 2010 Uw brief 18-02-2010

RVZ-advies Numerus Fixus Geneeskunde

11-03-2010

Geachte voorzitter,

In uw brieven van 18 februari 2010 met kenmerk 2010Z02739/2010D09275 en 11 maart 2010 met kenmerk 29282-93/2010D12449 verzoekt u mij en mijn collega van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nader te duiden wanneer een kabinetsstandpunt op het RVZ-advies "Numerus Fixus Geneeskunde" de Kamer zal bereiken. Daarbij geeft u aan dat de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport hecht aan een reactie voor het komende meireces van de Kamer. De commissie gaat er op voorhand vanuit dat het kabinetsstandpunt ingaat op de afschaffing van de loting en een mogelijke uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen ingaande het nieuwe studiejaar.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) is voorstander van het op termijn loslaten van de numerus fixus, maar stelt daarbij onder meer de voorwaarde dat de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschap (WHW) en de regelingen voor studiefinanciering zodanig worden aangepast dat studenten "tot op zekere hoogte" meebetalen aan de opleiding. Op deze discussie kan ik niet vooruitlopen. Op dit moment vinden heroverwegingen over het hoger onderwijs en de studiefinanciering plaats. De uitkomsten daarvan kunnen ook varianten bevatten ten aanzien van de private bijdrage van studenten. De rapporten van de heroverwegingswerkgroepen worden naar verwachting in april 2010 aan de Kamer aangeboden.

Uitbreiding van de capaciteit voor de opleiding geneeskunde is afhankelijk van de beschikbaarheid van middelen. Het is niet mogelijk om in 2010 deze beleidsintensiveringen te faciliteren, omdat enkel autonome financiële ontwikkelingen kunnen worden opgevangen in het huidige budgettaire beeld. De medische faculteiten hebben weliswaar aangegeven dat de uitbreiding in beginsel geaccommodeerd kan worden, maar er is enige tijd nodig om de daarvoor noodzakelijke onderwijskundige voorzieningen te treffen. Een verantwoorde uitbreiding kan daarom pas met ingang van studiejaar 2011- 2012 ingaan.
In de loop van 2010 zal daarom tegen de achtergrond van de rijksbrede budgettaire besluitvorming meer inzicht gegeven kunnen worden in de ontwikkeling van de capaciteit voor het studiejaar 2011-2012 van de basisopleiding en de vervolgopleiding in 2011.
Pagina 1 van 2





De RVZ bepleit een systeem van 100% decentrale selectie en beveelt de overheid Ons kenmerk aan de noodzakelijke wetswijziging in de WHW zo spoedig mogelijk voor te MEVA-CB-U-2994033

bereiden.
Zoals bij u bekend, ligt op dit moment bij de Tweede Kamer het wetsvoorstel "Ruim baan voor talent". Dat wetsontwerp beoogt onder meer als alternatief voor de loting, de ruimte voor decentrale toelating te vergroten van 50% tot 100% van de plaatsen (minus de plaatsen voor een gegadigde met een gemiddeld eindcijfer van acht of hoger). De Tweede Kamer heeft dit wetsontwerp echter controversieel verklaard. Ik merk overigens op dat als dat wetsontwerp zou worden aangenomen en de medische faculteiten de ruimte benutten die hun dan geboden wordt, het lotingselement geheel of grotendeels naar de achtergrond wordt gedrongen. Dat wetsontwerp heeft dan goeddeels hetzelfde effect als de door de RVZ bepleite afschaffing van de loting.

Tegen de achtergrond van bovenstaande kan het demissionaire kabinet geen standpunt innemen over het advies van de RVZ "Numerus Fixus Geneeskunde" en zal besluitvorming worden overgelaten aan het nieuwe kabinet.

Ik stuur u deze reactie mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Pagina 2 van 2






---- --