Gemeente Lelystad

Lancering campagne Lelystad Mooi Schoon

Donderdag 18 maart 2010

Donderdag 18 maart werd om 15.00 uur op het Stadhuisplein Lelystad Mooi Schoon gelanceerd, een online ontmoetingsplek voor inwoners die graag iets doen voor een schonere woonomgeving. De lancering van de site is de start van de nieuwe campagne tegen zwerfafval.

Donderdag 18 maart werd om 15.00 uur op het Stadhuisplein Lelystad Mooi Schoon gelanceerd, een online ontmoetingsplek voor inwoners die graag iets doen voor een schonere woonomgeving. De lancering van de site is de start van de nieuwe campagne tegen zwerfafval. Wethouder Willem de Jager gaf de aftrap.

Zwerfafval

Sigarettenpeuken op de parkeerplaats, plastic zakken in de vrije natuur, patatbakjes in de berm. Zwerfafval is terecht één van de grootste ergernissen van veel inwoners. Het merendeel van bewoners veroorzaakt niet bewust zwerfafval; een papiertje waait uit de auto, valt uit de tas. Niet de hele dag, niet de hele week, maar zo nu en dan een papiertje of blikje opruimen, maakt al een wereld van verschil. Behalve dat je jezelf en anderen er een groot plezier mee doet, is het een leuke en gezellige manier om je buurtgenoten beter te leren kennen.

Online community

De gemeente en de Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers (SVZO) hebben de handen ineen geslagen om mensen die af en toe zwerfafval opruimen zo goed mogelijk te faciliteren. Op de site staan alle acties in Lelystad. Geïnteresseerden kunnen zich online opgeven voor een actie bij hen in de buurt. Ook is het mogelijk om zelf een nieuwe gezamenlijke actie toe te voegen, bijvoorbeeld in de eigen straat.

Een schoner Lelystad begint voor de deur. Vier of zes handen werken sneller dan twee. En het is veel gezelliger! Wie dus iemand zoekt om samen het pleintje voor de deur zwerfafvalvrij te maken of hulp nodig heeft bij het schoffelen, kan hiervoor een oproep plaatsen. Het is natuurlijk ook mogelijk om anderen een helpende hand reiken. Reacties op een oproep ontvangen deelnemers direct in hun mailbox.

Uiteraard biedt de website ook algemene informatie over zwerfafval en wat de gemeente Lelystad, de SVZO en inwoners doen om dit tegen te gaan.

Een gratis grijper en welkomspakket!

Lelystedelingen die nu lid worden van Lelystad mooi schoon, via www.lelystadmooischoon.nl, ontvangen een verrassend welkomstpakket en een waardebon voor een professionele grijper t.w.v. EUR 15,- euro, op te halen bij de wijkposten in Lelystad.

Over de SVZO

De Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers (SVZO) is opgericht door de Lelystedelingen Willem en Jan Vos. Over heel Nederland zijn inmiddels 1080 vrijwilligers bij de SVZO aangesloten. In Lelystad hebben 550 vrijwilligers zich bij de stichting aangemeld. Het enige wat van de leden gevraagd wordt is om af en toe te helpen zwerfafval op te ruimen. De leden doen dit soms in gezamenlijke acties, maar meestal op eigen gelegenheid op een moment dat hen zelf het beste uitkomt.

---