Gemeente Dongen

Dode Hoek-project deze week op acht scholen

Publicatiedatum: 23-3-2010

Tussen 22 en 25 maart draait het Dode Hoek-project op acht basisscholen in de gemeente Dongen. In dit project leren kinderen van groep 7 en 8 om te gaan met de gevaren van de dode hoek bij grote voertuigen. Voor school staat een vrachtwagen klaar, zodat de leerlingen zelf kunnen ervaren hoe onzichtbaar zij kunnen zijn voor een chauffeur.

De dode hoek is de belangrijkste veroorzaker van aanrijdingen tussen vrachtauto's en fietsers. Meestal is er sprake van een dode hoek wanneer de vrachtauto rechtsaf wil slaan, terwijl een fietser rechtdoor wil rijden. De gevolgen zijn dan dramatisch. Niet alleen voor de betrokken fietser of zelfs een voetganger, maar ook voor de chauffeur. Om de gevaren van de dode hoek te benadrukken organiseert de gemeente Dongen dit project nu voor de derde keer. De door Dongen ontwikkelde instructie is inmiddels ook bij andere Midden-Brabantse gemeenten ingezet.

Bijdrage ondernemers
Aan het Dode Hoek-project verlenen diverse (lokale) ondernemers geheel vrijwillig hun medewerking. Naast Pascal van Vessem als instructeur, stellen Richard Kloet, Arjan Schrauwen, Roger Wijnen en Erik Wijnen hun vrachtwagen en ervaringen vrijwillig beschikbaar.

Wethouder Ad Stoop is erg blij met hun steun: Anders was dit project financieel gewoon niet haalbaar geweest. En het is juist belangrijk dat we kinderen bewust maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Chauffeurs zien ze nog weleens over het hoofd. Het is goed dat kinderen zich daarvan bewust zijn.

De scholen waar het Dode Hoek-project in 2010 draait zijn basisschool St. Jan, De Vlinderboom, de J.J. Anspachschool, de Noorderpoort, de Achterberg, Heilig Hartschool, Westerkim en de Springplank. In verband met het parkeren van de vrachtwagens zijn diverse wegen tijdens het project afgesloten. Op www.dongen.nl (Actueel Werk aan de weg) vindt u hierover informatie.

Chauffeur Richard Kloet geeft uitleg Rij-instructeur Pascal van Vessem licht de Dode Hoek toe