Natuur, recreatie en toerisme op een jubileumpostzegelvel

23/03/2010 12:11

TNT Post

DEN HAAG, 23 MAART 2010 - Djoser, de Euromast, Duinrell, Het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de VVV. Vijf organisaties die één ding gemeen hebben, ze vieren dit jaar allemaal een jubileum. TNT Post brengt ze samen op één feestelijk en kleurrijk postzegelvel.

De 'oudste' jubilaris onder deze vijf is de VVV. Al sinds 1885 is het de Nederlandse wegwijzer voor toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding in Nederland. Ook het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) krijgt met haar honderdjarig bestaan een bijzondere plek op de postzegel. Het KIT is in de afgelopen honderd jaar uitgegroeid tot hét kenniscentrum voor cultuur en duurzame ontwikkeling. Daarnaast zet het zich in om de interesse en steun voor deze thema's te vergroten.

Ook vakantie en attractiepark Duinrell in Wassenaar mag met zijn 75-jarig jubileum niet ontbreken op het postzegelvel. Ooit begonnen als speeltuin en inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig vakantie en attractiepark. Al 50 jaar is de Euromast hét gezicht van Rotterdam en biedt de 186 meter hoge top van de Euromast een bijzonder uitzicht op de Rotterdamse haven en stad. Met trots prijkt de Euromast dan ook op dit postzegelvel. Als laatste en relatief 'jonge' jubilaris krijgt ook Djoser een plek op het postzegelvel. Djoser verzorgt al 25 jaar actieve groepsrondreizen en wandel- en fietsvakanties.

Over de ontwerper

Geert de Jong van design- en communicatiebureau Smidswater: "Het ontwerpen van een postzegel is een hele eer, daarom is een groot aantal van onze medewerkers in de conceptfase bij deze opdracht betrokken geweest. "De grote vraag was hoe het postzegelvel tot een logisch geheel te maken omdat de jubilerende organisaties nogal van elkaar verschillen. "Uiteindelijk kozen we voor een bindend element dat op alle postzegels terugkomt: de horizon. Immers, natuur, recreatie en toerisme veronderstellen vrijwel altijd een korte of langere reis, waarbij je je horizon verlegt, letterlijk en figuurlijk. Een aantrekkelijk grafisch element hierbij is de zon, die op de verschillende postzegels telkens een andere positie heeft."

Over de postzegels

Op elke postzegel staan beelden die de betreffende organisatie representeren. Voor de VVV zijn dat enkele iconen van het Nederlandse landschap zoals o.a. een molen en een fietser die op weg is naar enkele karakteristieke oude geveltjes , het KIT wordt weergegeven met Afrikaanse sfeerbeelden. De Duinrell-postzegel laat de bekendste attracties van dit vakantie- en attractiepark zien terwijl de skyline van Rotterdam de achtergrond vormt voor de Euromast. Op de Djoser postzegel staan de piramiden van Gizeh, de grote sfinx en een reiziger met twee dromedarissen.

De Jubileumpostzegels verschijnen in een oplage van 410.000 vel. De postzegels zijn vanaf 23 maart 2010, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald. Behalve het postzegelvel brengt TNT Post een postzegelmapje en een eerstedagenvelop uit.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 16 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in 2009 bedroeg 4.216 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT