Gerechtelijke organisatie

Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt ontruimingsvonnis Hellâs Angels terrein

Amsterdam, 23 maart 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag, 23 maart 2010, uitspraak gedaan in twee procedures over het zogeheten Hellâs Angels terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg te Amsterdam.

De gemeente Amsterdam is eigenaar van het terrein, dat in gebruik is bij Stichting Hellâs Angels Amsterdam en de aan hen gelieerde Vereniging The Hangout. Voor het betreffende gebied heeft de gemeente herontwikkelingsplannen. In verband daarmee heeft zij per brief van 21 december 2006 zowel de Hellâs Angels als The Hangout ontruiming per 1 mei 2007 aangezegd.

Omdat ontruiming uitbleef, heeft de gemeente bij de rechtbank Amsterdam een vordering tot ontruiming ingesteld. De Hellâs Angels hebben daarop een tegenvordering ingesteld, met het doel om van de gemeente een vergoeding te verkrijgen van de herbouwkosten van hun op 24 mei 2002 door brand verwoeste clubgebouw.

Procedure gemeente tegen de Hellâs Angels

In deze procedure heeft de rechtbank Amsterdam bij vonnis van 25 juni 2008 de Hellâs Angels tot ontruiming per 25 juni 2010 veroordeeld. Voorts besliste de rechtbank dat de gemeente de nog nader te bepalen herbouwkosten van het clubgebouw moet vergoeden.

Het gerechtshof Amsterdam heeft dit oordeel bij arrest van heden bekrachtigd.

Het hof oordeelt net als de rechtbank dat tussen de gemeente en de Hellâs Angels een bruik-leenovereenkomst bestaat. Een bruikleenovereenkomst is opzegbaar als daarbij een redelijke opzegtermijn wordt gehanteerd. Het hof acht de door de rechtbank vastgestelde termijn redelijk. Net als de rechtbank oordeelt het hof verder dat de gemeente niet gehouden is om de Hellâs Angels een alternatieve locatie voor hun clubgebouw aan te bieden.

Het hoger beroep van de gemeente tegen de veroordeling tot vergoeding van de herbouwkosten van het clubgebouw is eveneens afgewezen. De gemeente had destijds als eigenaar van het terrein ofwel voor verzekering van het clubgebouw moeten zorgen, ofwel met de Hellâs Angels over de verzekering daarvan een afspraak moeten maken of hen in ieder geval moeten informeren dat het clubgebouw niet verzekerd was.

Procedure gemeente tegen The Hangout

In deze procedure heeft de rechtbank Amsterdam bij vonnis van 8 oktober 2008 The Hangout veroordeeld tot ontruiming op uiterlijk 25 juni 2010. Ook dit oordeel is door het hof bekrachtigd. Ook aan The Hangout hoeft de gemeente geen alternatieve locatie aan te bieden.

LJ Nummers

BL8543
BL8545
Zie het origineel

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 23 maart 2010 Naar boven