Ingezonden persbericht


Europees Parlement steunt Europese vloot

De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft met grote meerderheid voor het rapport gestemd over het Europese Maritieme beleid tot 2018, dat Europarlementariër Peter van Dalen (vicevoorzitter van de Transportcommissie, ChristenUnie) heeft opgesteld. Van Dalen: ,,Het is goed dat zoŽn grote meerderheid van de Transportcommissie voor dit rapport heeft gestemd. De Europese vloot levert namelijk een essentiële bijdrage aan de Europese economie en het Europese transportsysteem."

Van Dalen stelt onder meer dat de Europese lidstaten het gebruik van hun eigen vlag, en dus de Europese vloot, moeten stimuleren door middel van verlaagde tonnagebelasting en fiscaal voordelige maatregelen voor zeevarenden en scheepseigenaren. ,,Laten we niet vergeten, hoeveel mensen in de maritieme cluster hun brood verdienen", aldus de Europarlementariër.

Verduurzaming
Van Dalen verkreeg ook een meerderheid bij de stemming over het verduurzamen van de sector. Van Dalen: ,,Net als alle andere transportmiddelen, moet ook de zeevaart gaan werken aan het verduurzamen van de sector." De Europarlementariër had daarom de Europese Commissie en de lidstaten gevraagd te komen met maatregelen om de sector te vergroenen, bij voorbeeld door gebruik van een heffing op vervuilende bunkerbrandstof.

Ook stelde hij voor het concept van de Groene Havens in te voeren, waarbij schonere schepen vlugger in de haven worden afgehandeld of minder havenbelasting betalen. Dit systeem moet in heel Europa worden ingezet. Van Dalen: ,,Ik ben erg blij dat mijn voorstel, ondanks de nodige tegenstand, toch met ruime meerderheid is aangenomen. De transportsector moet vergroenen en alle transportmiddelen zullen hun bijdrage moeten leveren, ook de maritieme sector."

Eind april zal het voltallige Europees Parlement zich buigen over de voorstellen van Van Dalen.