Keywords:

Longartsen winnen Smoke Free Award
Den Haag, 18 februari 2010 - Aan de Nederlandse longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is de Smo...
Lees verder >
Den Haag, 18 februari 2010 - Aan de Nederlandse longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is de Smoke Free Award voor de beste behandelaar toegekend. De prijs wordt vanuit het European Network of Quitlines toegekend aan zorgverleners die zich onderscheiden in het ondersteunen van rokers bij het stoppen. Zij ontvangen de prijs omdat zij zich al jaren inzetten om de gezondheidsschade door roken op een betrokken en creatieve wijze te agenderen. Zo hebben ze een boek over stoppen met roken geschreven, bepleiten ze het onderwerp bij vakgenoten en helpen ze hun rokende patiënten bij het stoppen.

De longartsen zeggen dat ze zich in hun streven om de genezingskans van hun patiënten te verhogen, vaak gefrustreerd voelden. Veel patiënten bleven hun gezondheid ernstig aantasten door te blijven roken. Daarom hebben ze zich ingezet om naast de medische zorg, ook het stoppen met roken te ondersteunen. In hun contacten met patiënten motiveren en inspireren ze hun patiënten en begeleiden hen daar actief in. Voor een groter publiek hebben ze samen een boek geschreven dat de feiten op een rijtje zet en methoden beschrijft om te stoppen met roken. Het toegankelijke boek heeft al veel mensen gemotiveerd om hun rookverslaving de baas te worden. Daarnaast maken ze zich sterk voor het niet beginnen met roken door kinderen, om zo te voorkomen dat zij de longpatiënten van de toekomst worden.

De award is in Nederland op 18 februari uitgereikt door Lies van Gennip de directeur van STIVORO dat lid is van dit Europese netwerk van organisaties die rokers ondersteunen bij het stoppen-met-roken. Van Gennip: 'Het is van groot belang dat er vanuit de medische doelgroep een krachtig signaal wordt neergezet. Dat maakt de boodschap dat stoppen met roken veel oplevert en mogelijk is, extra geloofwaardig, indrukwekkend en effectief.'

Het ENQ is het Europese Netwerk van Quitlines, een netwerk waarin diverse Europese organisaties die telefonische hulp bij stoppen met roken aanbieden zijn verenigd. Het ENQ wordt geleid door de organisatie QUIT in Engeland. Jaarlijks organiseert het netwerk een Europese wedstrijd om per land de beste stopper, de beste behandelaar én de beste beleidsmaker te kiezen. Die worden landelijk gekozen. De prijs voor de beste behandelaar is op 18 februari ten kantore van STIVORO uitgereikt aan Wanda de Kanter en Pauline Dekker. De prijs bestaat uit een oorkonde, een attentie en vermelding op de sites van STIVORO en ENQ. De nationale winnaars dingen mee voor de Europese Award die dit jaar op 1 maart in Barcelona wordt uitgereikt.

De eerstvolgende 'stop-met-roken' activiteit van Dekker en De Kanter staat alweer gepland: op dinsdag 2 maart geven zij in het Rode Kruis Ziekenhuis een motiverende en inspirerende lezing voor iedereen die overweegt te stoppen met roken. Zie www.rkz.nl voor meer informatie.