Provincie Utrecht

Werkzaamheden Paushuize van start

23-3-2010 -

De komende maanden zal Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht in de Utrechtse binnenstad door de provincie Utrecht terug worden gebracht in zijn originele staat. Begin april begint aannemersbedrijf Jurriëns met het sloopwerk in de kelder van het pand. Als alles volgens planning verloopt kan het pand in maart 2011 weer in gebruik worden genomen voor huwelijken, vergaderingen en representatieve bijeenkomsten van de Commisaris van de Koningin.

Gedeputeerde Binnekamp, van Water, Europa, Organisatie en Communicatie gaf opdracht tot de renovatie. "Paushuize is een van de pareltjes van deze provincie, het is belangrijk goed te zorgen voor dit prachtige historische pand." Maar met de renovatie van het pand wil hij meer bereiken, zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in het mogelijk maken van leerling-werkplekken bij de aannemer. Ook worden bij de renovatie van het pand innovatieve technieken gebruikt, waarmee Paushuize een van de meest energiezuinige monumenten van Nederland zal worden.

De renovatie herstelt de historische elementen van het pand hetgeen een betere gebruiksvriendelijkheid en uitstraling met zich mee brengt. Het aantal vergaderzalen zal worden verdubbeld, deze kunnen in de toekomst verhuurd worden. Oude muurschilderingen worden blootgelegd en gerestaureerd, de zolder wordt opengemaakt zodat de oude balken weer zichtbaar zijn en de indeling van de ruimten wordt logischer. Aan de buitenkant wordt de gevel opgeknapt en er wordt een terras aangelegd.

Paushuize werd gebouwd in 1517 en is daarmee na stadskasteel Oudaen het oudste pand van de stad Utrecht. Het was bedoeld voor de in 1522 verkozen Nederlandse Paus Adrianus VI, die er echter nooit gewoond heeft. Het is in de loop der tijd verschillende keren verbouwd en uitgebreid. De laatste verbouwing was nadat de provincie het in 1957 gekocht had van het Rijk. Hoog tijd dus voor een renovatie, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het pand en zijn historische waarde tot in de lengte van jaren behouden blijven.

Afbeelding van: Werkzaamheden Paushuize van start - Kluis

Paushuize is de afgelopen tijd leeggehaald ten behoeve van de renovatie.
Onder andere de 1800 kilo zware datakluis moest uit het pand worden getakeld.

Afbeelding van: Werkzaamheden Paushuize van start - Muurschildering

Tijdens de renovatie zullen onder andere de originele muurschilderingen weer tevoorschijn worden gehaald.

Foto's: Nico van Rhee

Meer informatie: Marlies Verhoef, telefoon 030 - 258 2007