UMC St Radboud


Clinical Research Prize 2009 voor dr. Loes van Keimpema 23-03-2010

De Nederlandse Vereniging voor Hepatologie (NVH) heeft de Clinical Research Prize 2009 toegekend aan dr. Loes van Keimpema. Van Keimpema is verbonden aan de afdeling Maag-, darm-, leverziekten. Zij kreeg de prijs voor haar publicatie in het tijdschrift Gastroenterology. Daarin toont zij aan dat het medicijn lanreotide chirurgische behandeling kan vervangen bij polycysteuze lever.

Bij de aandoening polycysteuze lever bevat de lever veel cysten, holten gevuld met vocht, die ontstaan door een afwijking in het erfelijk materiaal. De lever wordt erg groot, maar blijft goed functioneren. Klachten ontstaan echter wel, zoals een toegenomen buikomvang, kortademigheid en buikpijn. Behandelingen zijn erop gericht de grootte van de lever te verkleinen. Tot voor kort kon dat alleen chirurgisch. Door het onderzoek van Van Keimpema blijkt nu dat het medicijn lanreotide hetzelfde effect heeft. Voor de patiënt is zo'n behandeling aanzienlijk minder belastend.

Prijs

De Clinical Research Prize bestaat uit een bedrag van 500 euro. De NVH kent de prijs voortaan jaarlijks toe aan een junioronderzoeker voor een wetenschappelijke publicatie die in hoge mate klinisch toepasbaar is.