Provincie Overijssel


Restwarmte Wavin mogelijk duurzaam gebruikt bij Gezondheidspark en Sportboulevard

23 maart 2010

Wavin, ZorgIDHardenberg, de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg gaan een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar het duurzaam gebruiken van restwarmte, afkomstig van de Wavin-locatie in Hardenberg. Restwarmte die mogelijk toegepast kan worden in het Gezondheidspark en de Sportboulevard. Thom Cremer van Wavin, Bert Beun en Rob Goossens van ZorgID Hardenberg en wethouder Douwe Prinsse van de gemeente Hardenberg ondertekenen hiertoe dinsdag tijdens de Business Vakdagen onder toeziend oog van gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel een samenwerkingsovereenkomst.

Bij de productieprocessen van de bedrijven die op de Wavin-locatie in Hardenberg staan, komt een behoorlijke hoeveelheid restwarmte vrij. Deze hoeveelheid komt overeen met maar liefst 3 miljoen kubieke meter gas. Wavin maakt op het eigen terrein gebruik van koude opslag en gebruikt een klein gedeelte van de restwarmte voor het verwarmen van het kantoorgebouw dat vorig jaar in gebruik is genomen. Omdat er nog genoeg restwarmte over is, is het initiatief genomen te onderzoeken of deze restwarmte gebruikt kan worden in de te realiseren Sportboulevard en het Gezondheidspark Hardenberg.

Sportboulevard en Gezondheidspark
De gemeente Hardenberg wil tussen het Wavin-terrein en de Jan Weitkamplaan een sportboulevard realiseren, met eigentijdse sport- en recreatievoorzieningen voor onder andere atletiek - en beachsporten, een overdekt zwembad en een sporthal. Hier tegenover, in het gebied rondom het ziekenhuis, wil de gemeente samen met coördinerend ontwikkelaar ZorgIDHardenberg (een samenwerkingsverband tussen Van Dijk Bouw BV en ZorgID BV) het Gezondheidspark Hardenberg realiseren met een totaalconcept van zorgvoorzieningen die elkaar onderling versterken en aanvullen. De restwarmte van Wavin kan volgens de initiatiefnemers mogelijk duurzaam gebruikt worden binnen deze projecten, bijvoorbeeld voor het verwarmen van de sportaccommodaties of de zorgvoorzieningen.

Haalbaarheidsonderzoek
Wavin, ZorgIDHardenberg, de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel gaan onderzoeken of het haalbaar is de restwarmte van Wavin duurzaam en rendabel in te zetten bij de Sportboulevard en het Gezondheidspark. De provincie Overijssel betaalt met een subsidie de helft van de kosten van het haalbaarheidsonderzoek.

De partijen leggen de afspraken met betrekking tot het uit te voeren haalbaarheidsonderzoek op dinsdag 23 maart om 14.00 uur vast in een samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening vindt plaats in de stand van de gemeente Hardenberg op de BusinessVakdagen (Hardenbergplein). Namens Wavin ondertekent manager locatiebeheer Thom Cremer de overeenkomst, namens ZorgIDHardenberg tekenen directeuren Bert Beun en Rob Goossens, wethouder Douwe Prinsse tekent namens de gemeente Hardenberg. Ook gedeputeerde Theo Rietkerk is namens de provincie Overijssel aanwezig bij de ondertekening.

Duurzaamheidsdoelstellingen
Het mogelijk duurzaam gebruiken van de restwarmte van de productieprocessen van Wavin sluit aan bij de
duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel. De gemeente Hardenberg wil de duurzame kansen die er zijn volop benutten om zo energie te besparen en inwoners en ondernemers stimuleren hetzelfde te doen. Dit alles op een realistisch ambitieuze manier. Dit project is volgens de gemeente dan ook een goed voorbeeld van het samen met het bedrijfsleven komen tot
duurzaamheidsdoelstellingen.
(22 maart 2010)