Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Handhavingsactie zwerfafval op middelbare scholen

23 maart 2010

Van 22 maart tot en met 1 april gaan gemeentelijke handhavers extra opletten of alle scholieren hun afval netjes in de afvalbak deponeren. Overtreders riskeren een boete van EUR 45. De actie volgt op van de week van Nederland Schoon, waar ook Amsterdamse scholen aan hebben meegedaan.

Amsterdam is een levendige stad waar de openbare ruimte intensief wordt gebruikt. De gemeente doet haar best om de openbare ruimte voor iedereen schoon en leefbaar te houden. Maar de gemeente kan dat niet alleen. Daar kunnen ook burgers en bedrijven een belangrijke bijdrage aan leveren. Er is in de afgelopen jaren al veel bereikt. Zo gooien steeds meer Amsterdammers hun afval in de afvalbakken en zijn er mensen die hun woonomgeving schoon houden. Maar het kan nóg beter. Er zijn nog steeds te veel mensen die zich niet aan de regels houden.

Zo is op veel scholen zwerfafval een hardnekkig probleem dat zich van trend noch tijdsgeest iets aantrekt. De oplossing lijkt simpel: iedereen gooit zijn troep in een bak en zie daar, een opgeruimde, fris ogende en gezellige school. De praktijk is vaak weerbarstiger. Ook de zogenaamde snoeproutes geven vaak een treurig straatbeeld. In de schoolvakanties ziet het er op deze routes tussen scholen en supermarkten beduidend schoner uit. Voor veel scholieren lijkt het niet altijd even vanzelfsprekend te zijn om verpakkingsmateriaal in de afvalbak te gooien.

---