Commissie Gelijke Behandeling

Risico van discriminatie bij inschalingbeleid onderwijs

23-03-2010

Inschaling van nieuwe werknemers op basis van hun laatstverdiende salaris kan discriminatie opleveren, als werkgevers niet onderzoeken of de hoogte van dat laatstverdiende salaris de eerder opgedane werkervaring wel waard is. De Commissie Gelijke Behandeling spreekt vandaag een oordeel (2010-44) uit over de cao voor het Voortgezet Onderwijs, waarin een bepaling is opgenomen dat nieuwe werknemers ten minste op het niveau van hun laatstverdiende salaris worden ingeschaald.

Een docent op een middelbare school meent dat zij te laag is ingeschaald in vergelijking met een mannelijke collega. Zij stelt dat eerdere, onbetaalde ervaring, opgedaan toen zij voor haar kleine kinderen zorgde, ten onrechte niet is meegewogen. De school schaalt nieuwe docenten, conform de cao, in op grond van hun laatstverdiende salaris. De school gaat er daarbij van uit dat de vorige werkgever eventuele relevante betaalde of onbetaalde ervaring naar behoren heeft meegewogen bij de inschaling. In het voorliggende geval lijkt de inschaling van de vrouw te sporen met haar relevante ervaringsjaren. Daarover bestaat geen duidelijkheid voor wat betreft de inschaling van haar mannelijke collega. Een dergelijke onzekerheid komt voor rekening van de werkgever. De Commissie oordeelt daarom dat de werkgever niet is geslaagd in het bewijs dat het beloningsverschil tussen de vrouw en de mannelijke collega, hoewel zij gelijkwaardig werk doen, kan worden verklaard door factoren die niets te maken hebben met discriminatie op grond van geslacht.

Een werkgever moet dus onderzoek doen naar dat laatstverdiende salaris. Daarbij hoeft een werkgever niet tot op de cent nauwkeurig na te gaan hoe dat laatstverdiende salaris tot stand is gekomen. Wel moet hij vragen beantwoorden als: Welke ervaring heeft de sollicitant in de vorige functie opgedaan? Is die ervaring relevant? Welk beloningssysteem was daar van toepassing?

Al eerder heeft de Commissie in haar oordelen gewaarschuwd dat het laatstverdiende salaris een verdacht criterium is (zie bijvoorbeeld oordeel 2009-67). Er is geen vanzelfsprekend verband tussen het laatstverdiende salaris en de waarde van de arbeid in de nieuwe functie. Bovendien draag je als werkgever bij aan het in stand houden van het landelijk voorkomende beloningsverschil tussen mannen en vrouwen.