Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Kamervraag nieuwe Ramspolbrug N50


-

Geachte voorzitter,

Hierbij stuur ik u de beantwoording op de vragen van de leden van Hijum en Koopmans (beiden CDA) over de gevolgen van het ontwerp van de nieuwe Ramspolbrug voor jachtenbouwers. (2010Z04478, Ingezonden 11 maart 2010)


1. Bent u er van op de hoogte dat de Kop van Overijssel een aantal bouwers van grote zeiljachten herbergt, zoals Royal Huisman Shipyard in Vollenhove en Vitters Shipyard BV in Zwartsluis, die van groot belang zijn voor de regionale werkgelegenheid?


1. Ja, dat is mij bekend.


2. Bent u er van op de hoogte dat de hier gebouwde jachten bij het transport naar open vaarwater de Ramspolbrug moeten passeren? Kent u de grote zorg van de betrokken bedrijven dat grotere jachten de nieuw aan te leggen Ramspolbrug niet kunnen passeren als gevolg van de locatie van het beweegbare deel van de brug en de beperkte afstand tot de balgstuw?


2. Ja, van deze zorg van de betrokken bedrijven ben ik op de hoogte.


3. Kunt u aangeven in hoeverre er bij het ontwerp van de nieuwe Ramspolbrug en/of de voorbereiding van de werkzaamheden rekening is gehouden met de specifieke wensen van de jachtenbouwers?

3. In de planstudie is met diverse belangenorganisaties overlegd over de maatvoering en de vormgeving van de weg en de nieuwe brug. Ook de voor betrokken jachtenbouwers relevante nautische belangenorganisaties waren daarin vertegenwoordigd. Mede op basis van hun inbreng is de gekozen ligging van de nieuwe beweegbare brug in het Ramsdiep tot stand gekomen. Op het ontwerp tracébesluit van 27 november 2008 zijn geen zienswijzen over het ontwerp van de brug binnengekomen. Het tracébesluit is op 12 maart 2009 vastgesteld.

a
agina 1 van 2 P






4. Bent u bereid om, ondanks het feit dat de aanbesteding van het project reeds Datum heeft plaatsgevonden, op korte termijn contact te zoeken met de betreffende

bedrijven en met de aannemer om te bezien of er een oplossing te bereiken valt Ons kenmerk die voor alle partijen acceptabel is? Zo ja, bent u bereid de Kamer over de RWS SDG prod2010/421/88340 uitkomsten van dit overleg informeren?

4. Rijkswaterstaat voert reeds met betrokkenen overleg over de aard en omvang van hun zorg. Als randvoorwaarde hanteer ik hierbij dat een eventuele oplossing moet passen binnen het kader van het vastgestelde Tracébesluit. Ook ga ik er vanuit dat eventuele meerkosten in principe door derden gedragen zullen worden. Zoals u weet heb ik de provincies Flevoland en Overijssel tijdens het BO MIRT najaar 2009 gevraagd om een financiële bijdrage in de meerkosten van de brug. Ik zal u over de uitkomsten informeren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P