ChristenUnie


Van Dalen verzoekt om onderzoek gebruik Engelse taal binnenvaart

Van Dalen verzoekt om onderzoek gebruik Engelse taal binnenvaart

reddingsboei2 dinsdag 23 maart 2010 13:05 De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel van Peter van Dalen (ChristenUnie) aangenomen om na te gaan of in de binnenvaart één taal, namelijk het Engels, ingevoerd kan worden. Bij de stemming over het rapport betreffende meldingsformaliteiten voor schepen in Europese havens steunde de Transportcommissie het verzoek van Vice-voorzitter Van Dalen.

Peter van Dalen: ,,Ik ben bijzonder blij met de steun van de Transportcommissie voor mijn voorstel. Dat is goed voor de verkeersveiligheid in de binnenvaart. We zien dat er jaarlijks meerdere incidenten en ongevallen in de binnenvaart gebeuren doordat men in diverse talen langs elkaar heen spreekt." Vorig jaar nog verdronk een matroos doordat verschillende direct betrokkenen in diverse talen aan elkaar probeerden uit te leggen - helaas tevergeefs dus - wat er moest gebeuren.

Ook neemt de communicatie over en weer tussen de modaliteiten toe, en in de voor de binnenvaart zo belangrijke sector zeevaart spreekt men al een vereenvoudigd Engels, het zogenoemde `sea-speak'. Van Dalen: ,,Wellicht kan voor de binnenvaart een `river-speak' ingevoerd worden. Bovendien leren alle jongeren in elk geval Engels in de opleiding dus dit is een positieve keuze, gericht op de toekomst."