Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Brabant: maatregelen naar aanleiding Q-koorts

De provincie Noord-Brabant wil de toestroom van varkens een halt toeroepen. De uitbraak van de Q-koorts is een belangrijke reden om het beleid rond de intensieve veehouderij aan te scherpen, zegt gedeputeerde Van Heugten.
Noord-Brabant telt al jaren verreweg de grootste concentratie varkens van alle provincies in Nederland. Toch is het aantal dieren sinds 1 januari 2008 verder toegenomen. De hoeveelheid varkensrechten steeg met 6 procent; het aantal varkens lag in 2009 op bijna 5,5 miljoen. Het Landbouw-Economisch Instituut had eerder becijferd dat deze groei pas in 2018 zou zijn bereikt.

Beperken aantal megastallen
Volgens Van Heugten wil Brabant nieuwe vestiging van grote veehouderijen voortaan alleen nog toestaan voor eigen ondernemers. Boeren die afkomstig zijn van buiten de provincie, worden geweerd. Daarnaast wordt gevraagd om herinvoering van de compartimentering, om te voorkomen dat Brabantse boeren elders varkensrechten opkopen en op die manier steeds verder kunnen uitbreiden.
Ook beperkt Brabant de maximale bebouwingsmogelijkheden in zogeheten landbouwontwikkelingsgebieden. Veehouderijen, die hier het primaat hebben, mogen groeien tot maximaal 3 hectare, waarbij 20 procent van het bouwblok moet worden gereserveerd voor groen. Netto kan de bebouwing op een bedrijf dus maximaal 2,4 hectare omvatten. Daarnaast brengt Brabant het aantal landbouwontwikkelingsgebieden terug van 48 naar maximaal 34. De provincie verbiedt bovendien dat in een stal dieren worden gehouden op meer dan één verdieping. Alleen pluimvee mag in meer etages worden gehuisvest.

Bouwstop met 2 jaar verlengd

De vanwege de Qkoorts opgelegde bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen wordt met 2 jaar verlengd. Alleen voor landbouwontwikkelingsgebieden geldt deze bouwstop niet. Met de nieuwe maatregelen hoopt de provincie tegemoet te komen aan de toenemende politieke en maatschappelijke onrust rond megastallen. Ook is het nieuwe beleid volgens gedeputeerde Van Heugten ingegeven door de wens om het dierenwelzijn en de veiligheid te verbeteren. Het beleid rond de intensieve veehouderij is in Brabant mede actueel door de indiening van een burgerinitiatief tegen megastallen.

Meer informatie over de Q-koorts
www.qkoortsinnederland.nl