Gemeente Heemskerk


dinsdag, 23 maart 2010

Minder zaken voor commissie bezwaarschriften Heemskerk in 2009

In het jaar 2009 zijn in totaal 129 bezwaarschriften ontvangen. Ten opzichte van het jaar 2008 is dat een lichte afname met 15 bezwaarschriften. De commissie heeft een derde deel van de behandelde bezwaarschriften ongegrond verklaard, ruim een vijfde deel van de bezwaarschriften heeft zij gegrond verklaard. Een tiende deel bleek niet-ontvankelijk, over het algemeen omdat zij te laat zijn ingediend.

Ruim driekwart van bezwaarschriften op tijd behandeld Burgers die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente, kunnen daartegen een bezwaarschrift indienen. Dat bezwaarschrift legt de gemeente voor aan een onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Die bestaat uit personen van buiten de gemeente. De commissie bekijkt de hele zaak nog eens grondig en organiseert over het algemeen een hoorzitting waarbij de bezwaarmaker en een vertegenwoordiger van de gemeente hun woordje kunnen doen. Daarna brengt de commissie een advies uit aan de gemeente, waarin zij aangeeft wie er gelijk heeft: de bezwaarmaker of de gemeente. Sinds de invoering van de Wet dwangsom en beroep bij niet-tijdig beslissen op 1 oktober 2009 moet de gemeente een bezwaarschrift afhandelen binnen 18 weken nadat zij een besluit heeft bekend gemaakt. Als de gemeente niet binnen die termijn op het bezwaarschrift beslist, kan de bezwaarmaker de gemeente een dwangsom opleggen.

Pre-mediation
Medio 2009 is de gemeente gestart bezwaarmakers telefonisch te benaderen en ze uit te nodigen voor een informeel gesprek over hun bezwaarschrift. Op deze manier kan de gemeente in een vroeg stadium achterhalen wat de precieze reden van een bezwaar is. De gemeente heeft met achttien bezwaarmakers zo'n informeel gesprek gevoerd. In negen gevallen is het conflict naar aanleiding van een gesprek opgelost. In drie gevallen staat het pre-mediationtraject nog open in afwachting van een nader onderzoek en in zeven gevallen is de bezwaarprocedure voortgezet.

Bouwen en wonen
Evenals in 2008 was in een aantal grote bouwzaken de bouwvergunning door het college niet voldoende gemotiveerd. In een paar gevallen had het college vrijstelling van het bestemmingsplan verleend, zonder goed te motiveren waarom dat in die gevallen gewenst is. Het college kan dit gebrek in de motivering in de bezwaarfase alsnog herstellen, maar de commissie wijst er op dat het zorgvuldiger is de zaken al in het beginstadium goed op orde te hebben.

---