Senternovem

23-03-2010 |

Voornorm energiemaatregelen kijkt verder dan perceel

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) werkt aan een nieuwe Nederlandse norm voor de energieprestatie van gebouwen (EPG). In deze norm is geen heldere bepaling van de energieprestatie van energie-infrastructuur op gebiedsniveau opgenomen. Daarom is deze maand aanvullend een ontwerp hiervoor uitgegeven.

De EPG-norm moet per 1 januari 2011 in werking treden. De nieuwe, aanvullende normering voor de bijdrage van energiemaatregelen op gebiedsniveau (EMG) bepaalt de bijdrage van collectieve maatregelen buiten het perceel van een gebouw. "Het is een beoordeling op gebiedsniveau, en daarmee een aanvulling op de energieprestatie van een fysiek gebouw," zegt Agnes Agterberg, adviseur bij Agentschap NL. "Behalve installaties voor koeling, tapwaterverwarming, ventilatie en ruimteverwarming wordt nu ook naar de benutte mogelijkheden buiten het perceel gekeken. Denk aan stadsverwarming, warmtekrachtkoppeling, collectieve warmtepompen of een serie windmolens die is aangesloten op een specifieke wijk."

Minder omslachtig
Tot nu toe werd de bijdrage van deze maatregelen meegerekend via zogenaamde gelijkwaardigheidsverklaringen. Dat betekent dat gebruikers en producenten via een vergelijking met een reeds bestaande techniek moeten aantonen dat met een nieuwe techniek aan de gevraagde prestatie-eisen wordt voldaan. Agnes: "Dat is erg omslachtig, zeker wanneer je wilt innoveren. De nieuwe norm haalt deze barrière weg." Vanwege het innovatieve karakter van het onderwerp heeft NEN besloten om eerst een 'groene versie' uit te geven en over twee jaar een officiële norm. Een voornorm heeft dezelfde status als een norm, maar met ruimte voor ontwikkeling, waardoor ervaringen in het gebruik erin opgenomen kunnen worden.