Mark van Bommel best sprekende voetballer

23/03/2010 15:29

Taalcentrum-VU

Amsterdam - 23 maart. Mark van Bommel is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2010. Uit onderzoek, gedaan in opdracht van het Taalcentrum-VU, blijkt dat hij van alle Oranjespelers het overtuigendst argumenteert, een goed ontwikkelde taaltechniek heeft, en een goed gevoel heeft voor de context waarin hij geïnterviewd wordt. De onderzoekers kwamen uit op een tweede plaats voor Demy de Zeeuw en een derde plaats voor Ruud van Nistelrooij. Wout Brama, die vlak voor de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten uit de Oranjeselectie is gehaald, krijgt een speciale vermelding.

De VU-onderzoekers concluderen: Van Bommel komt ontspannen en assertief over en toont zich bovendien bewust van zijn publiek. Zo zegt hij in een interview voor PSV-TV dat het hem streelt dat hij is gevraagd terug te keren naar PSV - om daarna te stellen dat hij liever bij Bayern blijft, omdat hij de Duitse competitie hoger aanslaat en zich nog te fit voelt om een stapje terug te doen. De wetenschappers betrapten Van Bommel niet op uitgekauwd voetbaljargon als 'je moet vanuit een gesloten organisatie spelen' of 'met de kwaliteiten die wij hebben moet je je op dit niveau kunnen handhaven'. Het valt de onderzoekers op dat Van Bommel zijn wedstrijdanalyse al klaar heeft op het moment dat hij na Nederland-Schotland van het veld stapt.

De Duidelijketaalprijs is een jaarlijkse onderscheiding voor de persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn taalvaardigheid. De prijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. Vorig jaar werden politici onderzocht. Toen kreeg Alexander Pechtold de Duidelijketaalprijs. Dit jaar wilde het Taalcentrum weten of de taalbeheersing van voetballers echt zo slecht is als vaak gedacht wordt en of hun formuleringen echt zo onhandig zijn. Het taalonderzoek werd uitgevoerd door een aantal communicatiewetenschappers van de Vrije Universiteit. Ze beperkten zich tot de spelers die in de voorlopige selectie zitten.

De wetenschappers analyseerden 26 voetballers. Ze beoordeelden minimaal 3 tv-interviews per speler. Daarbij gaven ze punten voor een van tevoren opgestelde lijst kenmerken, zoals vlotheid en spreektempo, intonatie, verstaanbaarheid, clichés, jargon en stopwoorden. Ook beoordeelden ze de mate waarin de geïnterviewde zijn beweringen onderbouwde met aanvaardbare argumenten. Een goede, verstaanbare en gevarieerde manier van spreken leverde punten op; taalfouten, het gebruik van afgesleten clichés kostte punten.

De uitreiking van de Duidelijketaalprijs vindt aanstaande donderdag, 25 maart, plaats in Den Haag tijdens de Spellingspelen van het Taalcentrum-VU. NOS-presentator Tom Egbers biedt Van Bommel dan een speciaal gemaakte sportcartoon van Bas van der Schot aan.





http://www.taalcentrum-vu.nl/pers