VU medisch centrum

Wereldwijde erkenning voor ontmoetingscentra voor mensen met dementie

23 maart 2010

Het ondersteuningsprogramma 'ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers' is op de jaarlijkse conferentie van Alzheimer Disease International, die dit jaar van 10-13 maart in Thessaloniki werd gehouden, verkozen tot tweede best-evidence based psychosociale interventie in de wereld.

Het ondersteuningsprogramma 'Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers' werd begin jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld op initiatief van Stichting Valerius door prof. Rose-Marie Dröes, hoogleraar Psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie en prof. Willem van Tilburg, emeritus hoogleraar Klinische psychiatrie, beide werkzaam bij de afdeling Psychiatrie van VU medisch centrum.

De afdeling Psychiatrie van VUmc heeft het ondersteuningsprogramma bij herhaling in multi-centeronderzoek onderzocht op zijn effect. Aangetoond werd dat mensen met dementie die de Ontmoetingscentra bezoeken gaandeweg minder gedrags- en stemmingsproblemen hebben dan mensen met dementie die gebruik maken van reguliere dagbehandeling. Bovendien wordt verpleeghuisopname uitgesteld. De ondersteuning die aan mantelzorgers wordt geboden stelt hen beter in staat de zware zorgtaak op zich te nemen.

De ontmoetingscentra zijn doorgaans gevestigd in algemene buurt- en ouderencentra en bieden mensen met dementie drie dagen per week een dagsociëteit en casemanagement. Voor hun mantelzorgers zijn er gespreksgroepen, informatiebijeenkomsten en een spreekuur. Daarnaast organiseren de ontmoetingscentra gecombineerde sociale activiteiten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Inmiddels zijn er 55 ontmoetingscentra verspreid over Nederland en zijn er 25 in oprichting. Tijdens de Alzheimer Disease International conferentie werd aanbevolen het Nederlandse ondersteuningsprogramma ook elders in de wereld te gaan toepassen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren.

bron: Origineel