Royal Haskoning


23-03-2010
DeltaCompetition daagt studenten uit om oplossingen te bedenken voor klimaatadaptatie in de deltasteden van de wereld De wereldwijde DeltaCompetition 2010 is van start gegaan. Royal Haskoning, de Delta Alliance en de stad Rotterdam nodigen studenten van over de hele wereld uit om creatieve oplossingen te bedenken om de deltasteden van deze wereld aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Studenten hebben tot 15 juni 2010 de tijd om hun oplossingen in te sturen. Uit de inzendingen zullen drie winnaars worden gekozen die ieder een prijzengeld van 3000 US dollar zullen ontvangen . Zij worden ook uitgenodigd om hun oplossingen te presenteren tijdens de Deltas in Times of Climate Change conferentie, van 29 september t/m 1 oktober 2010 in Rotterdam. Oplossingen moeten een wetenschappelijke basis hebben en origineel en uitvoerbaar zijn. De organisatoren van de DeltaCompetition verwachten oplossingen uit verschillende disciplines, variërend van klimaatmodellering, kustwaterbouw en innovatieve dijkversterkingen tot ruimtelijke ontwikkeling, economie en waterbestuur. Inzendingen zullen beoordeeld worden door een deskundige jury.

Kwetsbare deltasteden
De helft van de wereldbevolking woont in dichtbevolkte steden in kwetsbare deltagebieden. Deze deltasteden zijn zeer dynamisch. Ze vertonen een snelle economische en stedelijke groei en ondergaan een constante transformatie en ontwikkeling om tegemoet te komen aan de toenemende behoefte aan ruimte voor wonen, werken en recreëren. Maar deltasteden zijn uiterst kwetsbaar. De stijgende zeespiegel, extremere weersomstandigheden, verzilting van grondwater en bodemdaling vormen een toenemende bedreiging voor deltasteden en hun inwoners. Over de hele wereld wordt gezocht naar praktische, innovatieve en duurzame oplossingen voor dit vraagstuk. Oplossingen die deltasteden effectief aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en leiden tot een duurzame stedelijke ontwikkeling.

De DeltaCompetition
De DeltaCompetition focust op de gevolgen van klimaatverandering en duurzame oplossingen op het gebied van water, natuur, mobiliteit, landbouw, gezondheid, huisvesting en recreatie. De DeltaCompetition staat open voor promovendi, bachelors en masters studenten uit de hele wereld. "We zijn op zoek naar studenten in de sociale wetenschappen, geo-wetenschappen, techniek, economie en architectuur, maar we verwelkomen alle studenten met creatieve ideeën over klimaatadaptatie in deltasteden", zegt Jan Bout, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Royal Haskoning.

Individuen en teams worden uitgenodigd hun ideeën in de vorm van een poster en een paper in te dienen vóór 15 juni 2010 via www.brainrack.com, een online platform om creatieve ideeën te genereren. Een gerenomeerde jury bepaalt de prijswinnaars en de beste ideeën worden gepubliceerd in een boek. Drie winnaars ontvangen ieder 3000 US dollar en zullen worden uitgenodigd hun ideeën te presenteren voor een internationaal publiek tijdens de Deltas in Times of Climate Change conferentie in Rotterdam die wordt gehouden van 29 september tot en met 1 oktober 2010.

De voorgaande edities van de DeltaCompetition, in 2006 en 2008, waren een groot succes en genereerde nieuwe ideeën die een voedingsbron vormden voor de dialoog over klimaatverandering. Voortbouwend op dit succes organiseert Royal Haskoning, dit keer samen met de Delta Alliance en Rotterdam, alweer de derde editie. Hopelijk genereert ook deze editie weer veel ideeën uit de hele wereld en vormt ze een inspiratiebron voor verdere kennisuitwisseling tussen deltasteden uit de hele wereld.

Voor meer informatie
www.deltacompetition.com
www.climatedeltaconference.org