Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bezoeker toegang ontzegd tot gemeentelijke gebouwen (persbericht 019, 2010)

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft gistermiddag (22 maart) een bezoeker aan het gemeentehuis de toegang tot de gemeentelijke gebouwen ontzegd voor een periode van één jaar. De reden voor de ontzegging is dat de bezoeker zich beledigend heeft uitgelaten tegenover een medewerkster van de gemeente. Hij wilde principieel niet geholpen worden door een medewerkster met een hoofddoek.

De bezoeker, een man uit Hoogezand, kwam maandag 15 maart âs middags in het gemeentehuis in Hoogezand en werd opgeroepen bij één van de loketten in de publieksruimte. Hij heeft zich vervolgens diverse malen op luide toon discriminerend en schofferend uitgelaten over de baliemedewerkster die achter het betreffende loket zat. Hij wilde uit principe niet geholpen worden door een medewerkster met een hoofddoek. Na een korte discussie is de man vertrokken. Diverse andere klanten die getuige waren van het incident, waren zichtbaar geraakt door het voorval.

De gemeentesecretaris heeft een week later persoonlijk met de man gesproken en hem namens het college een verbod tot toegang (zonder toestemming) in alle gemeentelijke gebouwen gegeven. Deskundigheid, professioneel functioneren en een correcte bejegening van klanten zijn de belangrijkste criteria bij het aannemen van personeel. Het wel of niet dragen van een hoofddoek speelt daarbij geen enkele rol. De man erkende overigens dat de baliemedewerkster hem correct heeft behandeld.

Het college vindt dit soort gedrag ten opzichte van gemeentelijke medewerkers ontoelaatbaar en heeft daarom een toegangsverbod opgelegd. Tot 1 april 2011 kan de man alleen nog telefonisch of schriftelijk contact met de gemeente opnemen, waarna hij op een afgesproken tijdstip door de baliemedewerker die dan dienst heeft, geholpen kan worden.