Belgische Federale Overheid


* Comité P publiceert jaarverslag 2008

Comité P publiceert jaarverslag 2008

Datum: 23 maart 2010

Het Comité P heeft haar jaarverslag 2008 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het Comité 22 nieuwe toezichtsonderzoeken heeft ingesteld, 130 administratieve dossiers heeft geopend en 2 339 nieuwe klachten heeft ontvangen in 2008. Het aantal klachten is met ruim 5 % toegenomen in vergelijking met 2007. Bovendien zijn ruim acht op de tien van de klachten ongegrond.

Activiteitenverslag en observatoriumrapport

Het jaarverslag van het Comité P bestaat uit een activiteitenverslag in de enge zin van het woord en een observatoriumrapport. Het activiteitenverslag geeft verantwoording over de wijze waarop het Comité P zijn opdrachten vervult, rekening houdend met de middelen waarover het beschikt.
Het observatoriumrapport met de inhoudelijke weergave van de onderzoeksbevindingen van het Comité P moet bijdragen tot een beter inzicht in het functioneren van de politie.

De hoofdaccenten van het observatorium liggen in het toezicht op de politiefunctie in haar geheel en in het bijzonder op de coördinatie, de doeltreffendheid en de doelmatigheid van de politiediensten en de diensten en ambtenaren met politiebevoegdheid, evenals op de manier waarop zij omgaan met de bescherming van de rechten en vrijheden van de burger.

Ruim acht op de tien klachten ongegrond

Per 100 klachten die het Vast Comité P in de loop van 2008 behandelde en waarover het zich uitsprak, zijn er 15,7 gegrond verklaard (84,3 waren zonder grond, zonder voorwerp of niet bewezen). In 2008 werden 499 klachten die rechtstreeks bij het Vast Comité P werden aangemeld voor autonome afhandeling aan de politiediensten overgemaakt. Dat is 4,6 % minder dan in 2007. Deze dalende trend kan worden toegeschreven aan de werking van de klachtencel. Die is operationeel sinds 1 april 2007 en verbeterde het proces van de klachtenbehandeling. Op die manier kon het Comité P sneller beslissingen nemen en moest het minder onderzoeken naar de zones sturen.

Onjuiste vaststellingen of onbevoegdheid

Van de schendingen bij de klachten die het Vast Comité P rechtstreeks ontving, had 8,1 % betrekking op onjuiste vaststellingen of onbevoegdheid van de politieambtenaar. Deze problematiek kent in vergelijking met 2007 een forse toename: met ruim een derde. Niet handelen, klantonvriendelijkheid en een agressieve houding zijn elk goed voor iets meer dan 5 % van de schendingen. De agressieve houding van de politieambtenaar vertoont in 2008 een stijging met bijna een vierde en het aandeel van deze schendingen in het totaal aantal geregistreerde schendingen is sinds 2006 meer dan verdubbeld van 2,6 % naar 5,3 %.

Raadpleeg het Activiteitenverslag 2008 van het Comité P. (pdf, 45 p. - 699 kB)

Raadpleeg het Observatoriumrapport 2008 van het Comité P. (pdf, 123 p.
- 1,7 MB)
Zie het origineel