Ministerie van Economische Zaken

Zzp'ers voorzien in behoefte werkgevers

23 maart 2010 | nieuwsbericht

Zzp'ers zorgen voor flexibiliteit in de economie. Ze nemen het risico van overcapaciteit over van werkgevers en incasseren daarvoor een beloning. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Minister van der Hoeven: 'Zzp'ers dragen positief bij aan de welvaart in Nederland want zij zorgen voor een meer flexibele arbeidsmarkt. Om de bijdrage van de zzp'er te vergroten moet de stap van werknemerschap naar ondernemerschap en terug makkelijker worden.'

Binnen ons sociaal economische stelsel is het reeds op een aantal gebieden gemakkelijk gemaakt voor de zzp'er. Zo is starten met behoud van een uitkering toegestaan en kunnen ex-werknemers hun publieke verzekering en/of hun pensioenopbouw vrijwillig en fiscaal gefaciliteerd voortzetten. 'De stap naar ondernemerschap en terug verder kan worden vereenvoudigd. Ik denk bijvoorbeeld aan ruimere mogelijkheden van pensioenopbouw voor zzp'ers', aldus Van der Hoeven.

Het onderzoek is input voor het SER-advies over zzp'ers dat in juni verschijnt. Op verzoek van de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën buigt de SER zich over de gevolgen van zzp'ers voor de toekomst van het sociale zekerheidsstelsel.

Voor de pers:

* Persvoorlichter Economische Zaken: Esther Benschop, 06 - 524 126 85, e.benschop@minez.nl

Meer informatie


* Onderzoek SEO - ZZP'ers rapport | 15 maart 2010 | PDF document, 5043 Kb Onderzoek SEO - ZZP'ers - maart 2010