Senternovem

23-03-2010 |

Afwegingskader helpt gemeenten warmtevragen te beantwoorden

Er is een nieuw hulpmiddel voor gemeenten bij het maken van afwegingen rondom de warmtevoorziening voor (nieuw)bouwlocaties. Het gemeentelijk afwegingskader locaties van het Nationaal Expertisecentrum Warmte is een instrument dat handvatten biedt voor discussies met stakeholders.

Het gemeentelijk afwegingskader voor locaties is in opdracht van het NEW ontwikkeld door Evert Vrins Energieadvies. Kern van het Afwegingskader is een computerprogramma, waarin gemeenten samen met een adviseur van Agentschap NL fysieke en subjectieve vragen over de te bebouwen locatie beantwoorden. Dat zijn kenmerken zoals het aantal geplande woningen, het oppervlak van het gebied en of er utiliteitsbouw (kantoren en winkels) in de plannen is opgenomen. Maar denk ook aan de CO2-ambitie van een gemeente, of de vraag of nieuwe bewoners op gas moeten kunnen koken. Het afwegingskader filtert mogelijke opties uit en leidt tot een voorselectie van opties. Deze vormen vervolgens de basis voor een discussie met stakeholders zoals woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Versie 1.1
"Een eerste versie is nu gereed. We spreken van versie 1.1, omdat deze versie weliswaar toepasbaar is, maar nadrukkelijk nog openstaat voor opmerkingen naar aanleiding van toepassing in de praktijk,"vertelt Agnes Agterberg, adviseur bij Agentschap NL en binnen NEW aanspreekpunt voor de gebouwde omgeving. Adviseurs hebben het afwegingskader inmiddels doorlopen met de gemeenten Almere en Enschede. Agnes: "Helder is hieruit in ieder geval dat het Afwegingskader het best wordt toegepast in de beginfase van het ontwikkelproces. Veel warmtetoepassingen en -oplossingen zijn op een later moment lastiger in te passen. Denk aan het aanleggen van warmtelevering of het plaatsen van zonneboilers - waarvoor woningen het best op het zuiden gericht kunnen zijn."

Voorwaarden
Wanneer een gemeente geĂŻnteresseerd is in toepassing van het afwegingskader voor een te ontwikkelen locatie, kan contact worden opgenomen met Agentschap NL. Afhankelijk van de kenmerken van de locatie wordt dan nagegaan of toepassing aan de orde is. Belangrijke voorwaarden zijn dat de locatie een redelijke omvang heeft (minmaal vijftig woningen) en dat het ontwikkelproces in de beginfase is. Vooral wanneer er ambities zijn voor duurzaamheid (CO2-emissiereductie) is het afwegingskader interessant om na te gaan met welke opties die ambitie kan worden gehaald. Contact
Bij vragen kunt u contact opnemen met Agnes Agterberg van Agentschap NL, tel. 088 - 602 72 28.

Meer informatie

Nationaal Expertisecentrum Warmte
Wijzigingsdatum |

23-03-2010