Politie Haaglanden

Persberichten 23 maart

Haaglanden, 23-03-2010

Jongen aangehouden voor vernieling
Den Haag Een getuige zag maandag 22 maart om 18.43 uur dat een aantal jongeren ruiten vernielden van een pand aan de Groenezijde en belde de politie. De getuigen gaf de politie een duidelijk signalement. De gewaarschuwde agenten wilden ongemerkt de groep, die inmiddels op de Landzijde liep, benaderen en vroegen de medewerking van een chauffeur van een TNT busje. De agenten gingen achterin het busje zitten en konden zodoende, zonder dat de jongeren ze aan zagen komen, vlakbij hen uitstappen. Twee jongens, die aan het signalement voldeden, gingen ervandoor toen zij de agenten uit het busje zagen stappen. De agenten zetten de achtervolging in en hielden een 18-jarige jongen uit Den Haag ter hoogte van het transformatorhuisje aan de Groenezijde aan, de andere jongen wist te ontkomen. De jongen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Dief laptop aangehouden
Den Haag Een 28-jarige man is maandag 22 maart om 23.10 uur door agenten voor diefstal van een laptop aangehouden op de Burgemeester Hovylaan. De politie kreeg een melding van een 59-jarige man die via internet een aankoop had gedaan en daarvoor een afspraak had gemaakt bij hem thuis. Toen de man de woning verliet, mistte de bewoner zijn laptop. Hij zag de man nog met de laptop in een witte jas gewikkeld zijn woning verlaten en ging erachteraan, maar tevergeefs. Hierop belt hij de politie die op basis van het signalement de dader in het winkelcentrum van Houtwijk aanhied. De dief deed afstand van de laptop.

Man ramt tram bij vluchtpoging
Den Haag Op de Elandstraat ontspoorde maandag 22 maart rond 01.15 uur een tram, nadat een man met hoge snelheid voor de politie vluchtte en daarbij de tram ramde. De 23-jarige bestuurder van de auto die de tram ramde, werd kort daarvoor door de politie gecontroleerd. Agenten zagen namelijk dat de man op de Koninginnegracht tegen de verplichte rijrichting in reed. Terwijl de agent een bekeuring voor de man uitschreef, werd duidelijk dat de man nog 71 dagen gevangenisstraf tegoed had. Toen de man in de gaten kreeg dat hij hier voor aangehouden zou worden, scheurde hij achteruit, en vervolgde hij zijn vlucht met absurd hoge snelheid door het centrum van Den Haag. De agent die hem wilde bekeuren reed achter hem aan, maar raakte het voertuig in de binnenstad kwijt. De verdachte had op de Elandstraat een tram geramd, die daardoor ontspoordde. Hij kon zelf te voet vluchten. De identiteit van de verdachte is bekend. Zodra hij is opgespoord, zal hij zich moeten verantwoorden voor zijn rijgedrag en de celstraf die hij nog tegoed heeft, uitzitten.

Wateroverlast door hennepkwekerij
Den Haag Naar aanleiding van wateroverlast trof de politie maandag 22 maart om 10.07 uur een hennepkwekerij aan in een woning aan de Simon Carmiggelthof. De woonkamer en twee slaapkamers waren ingericht als kwekerij met in totaal 424 planten. De hennepkwekerij is opgeruimd en materiaal en hennep worden voor vernietiging aangeboden. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000. Vrouw succesvol gereanimeerd
Den Haag - Agenten kregen maandag 22 maart omstreeks 14.30 uur de melding dat er op Het Kleine Loo iemand onwel was. Ter plaatse troffen zij een 65-jarige Haagse die zij direct begonnen te reanimeren. Toen ambulancepersoneel ter plaatse kwam en de vrouw defibrilleerde, kreeg zij weer een hartslag. De vrouw is, vergezeld door haar echtgenoot, met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar zij momenteel nog verblijft op de afdeling hartbewaking.

Jongens rijden 11-jarige jongen van fiets
Wassenaar - Drie onbekende jongens reden vrijdag 19 maart omstreeks 08.20 uur op de Raaphorstlaan een 11-jarige Wassenaarder opzettelijk aan. De jongen kwam hierdoor ten val waarna de drie er met zijn fiets vandoor gingen. De fiets lieten zij even verderop, op het Eikendael, achter in de bosjes. De recherche van Bureau Wassenaar komt graag in contact met mensen die iets gezien hebben van dit voorval of die menen te weten wie de drie jongens op de fiets waren. De recherche van Bureau Wassenaar is bereikbaar via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Aanrijding scooter
Wassenaar Een 21-jarige bestuurster van een scooter botste maandagochtend om 07.30 uur op de Zijdeweg tegen een personenauto aan. Vermoedelijk reed de scooterrijdster door rood waardoor de 42-jarige autobestuurster haar niet zag aankomen. De auto moest worden weggesleept. De scooterbestuurster werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Alcoholcontrole
Wateringen Op de Vlasser controleerde de politie maandagavond 22 maart op het gebruik van alcohol in het verkeer. Van de 15 gecontroleerde bestuurders, blies er één een A. De 44-jarige Hagenaar moest mee naar het bureau en blies 415 ugl, terwijl maar 220 ugl is toegestaan. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Politie zoekt getuigen poging inbraak
Poeldijk Drie mannen hebben in de nacht van maandag 22 maart op dinsdag 23 maart omstreeks 05.20 uur geprobeerd in te breken in een benzinestation aan de Jan Barendselaan. Toen een medewerker van het benzinestation s ochtends vroeg bemerkte dat er geprobeerd was in te breken, waarschuwde hij direct de politie. Agenten zochten in de omgeving met speurhonden naar de inbrekers en mogelijke andere sporen. Op de beelden van de beveiligingscamera van het benzinestation waren de drie inbrekers te zien: één van de mannen droeg een helm met witte en rode strepen. Verder had hij een donkere jas met een spijkerbroek en zwarte handschoenen aan. De twee andere mannen hadden met een Noord-Afrikaans uiterlijk en droegen een pet en een capuchon. Ook zij droegen een donkere jas, spijkerbroek en handschoenen. De mannen maakten mogelijk gebruik van een rode Opel Corsa, die eerder in Poeldijk gestolen was.
De politie is op zoek naar getuigen van de poging inbraak of mensen die weten waar de gestolen auto nu is. Ook mensen die anderzijds informatie die kan helpen bij het opsporen van de daders worden dringend verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Westland, via 0900-8844.

Veel te hard
Delft - Een 41-jarige man uit Voorschoten moest dinsdag 23 maart zijn rijbewijs inleveren nadat hij op de snelweg A13 60 km/uur te hard had gereden. De man haalde omstreeks 00.40 uur met hoge snelheid een agent in een onopvallende politiewagen in. Toen de agent besloot de man te volgen, verminderde deze plotseling vaart en liet zich inhalen. De Voorschotenaar haalde vervolgens, terwijl hij hem aankeek, de agent weer in en trapte daarbij flink op het gaspedaal. De snelheid liep daarbij zelfs op tot 170 km/uur. Na correctie bleef een snelheidsovertreding van 60 km/uur over. De man werd op de afrit Forepark op de A4 staande gehouden en moest direct zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kreeg hij een proces-verbaal.

Zoon aangehouden voor mishandeling moeder
Delft - Een 18-jarige Delftenaar is maandag 22 maart aangehouden nadat hij zijn moeder geslagen had. De vrouw kwam omstreeks 20.00 uur thuis en trof daar haar zoon die zijn 15 jarige vriendinnetje sloeg. Direct sprong de vrouw tussenbeide, waarop de jongen zich tegen haar keerde en haar sloeg en bedreigde. Uiteindelijk werd de politie gewaarschuwd en hielden agenten de jongen aan. Zijn 44-jarige moeder deed aangifte van mishandeling. De jongen werd ingesloten op het politiebureau.

Zonder rijbewijs
Zoetermeer - Een surveillerende agent wilde dinsdag 23 maart de inzittende van een auto controleren op de Europaweg. Navraag van het kenteken leerde dat het een auto betrof waarvan bekend is dat de bestuurder zonder rijbewijs rijdt. Op de Stekelbaarssloot zag de agent dat de auto snel geparkeerd werd en dat de bestuurder uitstapte. De bestuurder, een 23-jarige Zoetermeerder, bleek inderdaad zonder rijbewijs te rijden en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Daarna ging hij, samen met zijn drie passagiers, lopend verder.