Universiteit Leiden

Leidse rechtenstudent wint ECHO-award

Rechtenstudent Mohamed Chohabi heeft de ECHO-award voor de meest excellente, ambitieuze en maatschappelijk betrokken allochtone student gewonnen. âOnderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderenâ, zegt Chohabi.

Rechtenstudent Mohamed Chohabi heeft de ECHO-award voor de meest excellente, ambitieuze en maatschappelijk betrokken allochtone student gewonnen. âOnderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderenâ, zegt Chohabi.

Talent en betrokkenheid

Hij is een bijzonder kind en dat is ie. Zo werd Dick Trom ooit beschreven maar het geldt in veel sterkere mate voor Mohamed Chohabi (22). Hij toonde niet alleen het talent maar ook het doorzettingsvermogen en de betrokkenheid om vanuit de Haagse Schilderswijk op te stomen naar de Universiteit Leiden en zich daarnaast maatschappelijk in te zetten.

Betere taalvaardigheid

Chohabi werd geboren uit Marokkaanse ouders die geen van beiden hoger onderwijs genoten. Dat weerhield hen er niet van hun zoon ten volle te stimuleren zo ver mogelijk te komen. De basisschool doorliep Chohabi temidden van uitsluitend allochtone kinderen., Hij zag in dat hij zijn Nederlandse taalvaardigheid flink moest opkrikken, wilde hij enige kans maken in de Nederlandse maatschappij, en meldde zich aan bij het katholieke, âwitteâ St.-Maartenscollege, in Voorburg â op drie kwartier fietsen - waar hij het gymnasium bezocht.

Samenbrengen en verbinden

Chohabi merkte dat zijn klasgenoten weinig wisten over de Marokkaanse cultuur en de islam maar daar wel in geïnteresseerd waren. Hij vertelde hen er dus over. Voorts zette hij de Jongerenraad Schilderswijk. Jongeren konden via de raad meepraten over en invloed uitoefenen op de wijk. Ook organiseerde de raad activiteiten. De onrust na de moord op Theo van Gogh op school was aanleiding voor het organiseren, in samenwerking met het bestuur van âzijnâ moskee, van een debat tussen de school en allochtone jongeren. Een bezoek aan een moskee ging hieraan vooraf. Uit dit initiatief vloeiden weer andere debatten voort. Samenbrengen en verbinden werden Chohabis kernbegrippen en zijn dat gebleven.

Andere functies

Momenteel is Chohabi lid van de Marokkaanse Jongeren Vereniging, actief binnen de vereniging âVoor Ouder en Kindâ in de Haagse Schilderswijk en secretaris van Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie, dat zich beijverd voor het bespoedigen van de rehabilitatie en re-integratie van (ex-)gedetineerde allochtone jongeren. Hij was ook mede-initiatiefnemer van dit bureau.

Goede student

Chohabi is tevens een zeer goede student. Hij studeert bij alle maatschappelijke nevenactiviteiten in een nominaal tempo. Daarbij heeft hij ook nog bijbaantjes en bekostigde hij een semester studie in Spanje zelfs met een (inhoudelijke) fulltime baan bij de Belastingsdienst van ruim een jaar.
Chohabis ambitie uit zich niet alleen in het feit dat hij ervan droomt de eerste premier van allochtone afkomst van Nederland te worden, maar ook in het feit dat hij met zijn bachelorscriptie daadwerkelijk een bijdrage wilde leveren aan verbetering van de Wet Werk en Bijstand.

Twee masters

Momenteel doet Chohabi twee masterstudies: Ondernemingsrecht in Leiden en Arbeidsrecht in Amsterdam: hij is geïnteresseerd in de juridische aspecten van de arbeidsmarkt, het sociale zekerheidsstelse en in de arbeidsrechtelijke aspecten van reorganisaties. Hij wil niet alleen de politiek in, maar ook de commerciële advocatuur.

Ver gebracht

Ambitie, talent en doorzettingsvermogen hebben Chohabi gebracht tot waar hij nu is: heel ver. âOnderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderenâ, zei hij tijdens zijn toelichtende presentatie op zijn ECHO-kandidatuur. Daarvan is hijzelf het beste denkbare voorbeeld. We gaan nog van hem horen.

(23 maart 2010/CH)