Gemeente Nijmegen

Nieuwbouw Citadel College, sporthal en brandweerkazerne in Nijmegen-Noord

23/03/2010

De brandweer krijgt een nieuwe kazerne in Nijmegen-Noord. De kazerne komt bij de splitsing van de A325 en de nieuwe weg naar de tweede stadsbrug over de Waal. Ook komt er op deze locatie nabij het station Lent nieuwbouw voor het Citadel College en een sporthal.

Het Citadel College kent een enorme groei in aantal leerlingen. Dit aantal neemt de komende jaren, met de woningbouw in de Waalsprong, alleen maar toe. Op de huidige locatie in het voormalige gebouw van de Lentse Potgrond in Lent blijven tot 2016 de VMBO-leerlingen hun lessen volgen. De VMBO-t/HAVO/VWO leerlingen gaan waarschijnlijk vanaf begin 2012 naar hun nieuwe schoolgebouw dat maximaal 1000 leerlingen zal huisvesten.

Naast het nieuwe Citadel College komt een sporthal, met drie zalen en ruimte voor maximaal 200 toeschouwers. De leerlingen van het Citadel College gebruiken deze sporthal overdag voor sport- en bewegingsonderwijs. In de avonduren wordt de sporthal gebruikt worden door sportverenigingen. Begin 2012 moet de sporthal gebouwd zijn.

Met de komst van de brandweerkazerne in Nijmegen-Noord wordt de huidige locatie in het dorp Lent vervangen én uitgebreid. De kazerne biedt ruimte aan zowel vrijwilligers als aan beroepskrachten van de brandweer. Ook komt er een ambulance- en politiepost. Vanuit deze locatie kunnen de hulpdiensten Nijmegen-Noord beter bedienen. Naar verwachting neemt de brandweer de kazerne begin 2012 in gebruik.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 23 maart een positief besluit genomen over het ontwerp-bestemmingsplan. Bewoners en belanghebbenden krijgen nog gelegenheid om zienswijzen in te dienen op het plan. Vervolgens wordt het ontwerp-bestemmingsplan voor de zomer aan de gemeenteraad voorgelegd ter besluitvorming. De bouwwerkzaamheden starten in het najaar 2010.