Gemeente Alphen aan den Rijn

bij PGB en individuele voorzieningen

Kostenstijging bij PGB en individuele voorzieningen

Participe krijgt voor het jaar 2010 een voorlopige subsidie van ruim 12,7 miljoen euro. Hoewel Participe aanzienlijke besparingen heeft doorgevoerd, is het subsidiebedrag 1,4 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Dit komt omdat de kosten voor individuele verstrekkingen en het gebruik van het Persoons Gebonden Budget (PGB) onverwacht fors zijn toegenomen. Om die reden kreeg Participe onlangs 530.000 euro extra subsidie over het jaar 2009. De toekenning van de extra subsidie is een uitvloeisel van de open eind-regeling voor individuele verstrekkingen.

Besparingen
In de subsidieaanvraag 2010 heeft Participe ten opzichte van vorig jaar enkele besparingen doorgevoerd. Zo zijn de tarieven van de indicatiestellingen en beschikkingen van de individuele voorzieningen gemiddeld met 10% verlaagd. Op het onderdeel accommodatiebeheer is een besparing van 135.000 euro ten opzichte van vorig jaar gerealiseerd. In 2010 zullen meer besparingen worden doorgevoerd. Daarover worden afspraken gemaakt tussen gemeente en Participe. Ook was de eerste risicoanalyse met betrekking tot de Wmo gebaseerd op zeer weinig informatie. In de komende risicoanalyses kunnen de oplopende kosten beter worden begroot.

Hogere kosten individuele verstrekkingen
Van het subsidiebedrag is ruim 7,8 miljoen euro bestemd voor de verstrekking van individuele voorzieningen. De hogere subsidie voor dit onderdeel, heeft voornamelijk te maken met twee ontwikkelingen op het gebied van hulp bij het huishouden:

1. Per 1 februari 2010 zijn na een Europese aanbesteding nieuwe aanbieders voor hulp bij het huishouden gestart. Door een wetswijziging mogen zij geen alfahulpen meer inzetten. Als gevolg hiervan is het gemiddelde uurtarief voor eenvoudige hulp bij het huishouden gestegen van 17,43 naar 22,02

2. Steeds meer mensen vragen een persoonsgebonden budget (PGB) aan in plaats van zorg in natura. Dit heeft financiële gevolgen, omdat de beschikte uren PGB altijd volledig uitbetaald worden. Voor zorg in natura wordt alleen betaald voor de feitelijk geleverde uren thuiszorg. Uit een analyse is gebleken dat dit circa 80% van de beschikte uren is.

Extra subsidie 2009
In 2009 kreeg Participe 10,8 miljoen euro subsidie, waarvan ruim 6,2 miljoen euro voor de verstrekking van individuele voorzieningen. Recent heeft Participe eenmalig een extra subsidie van 530.000 over het jaar 2009 gekregen, omdat het eerder toegekende bedrag voor de verstrekking van individuele Wmo-voorzieningen niet voldoende bleek te zijn. De hogere uitgaven hadden te maken met een toenemende vraag naar scootmobielen, de verhoging van de tarieven voor hulp bij het huishouden en een toename in het gebruik van het persoonsgebonden budget (PGB).

Participe is de Wmo-uitvoeringsorganisatie van de gemeente Alphen aan den Rijn. De Wmo heeft als doel dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen