Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kinderen openen Noord-Holland Waterweek

Publicatiedatum : 23 maart 2010

Dijkgraaf Luc Kohsiek, wethouder Robert Linnekamp tussen de leerlingen van De Westerkim

Kinderen van de groepen 6,7 en 8 van de Zaandamse basisschool De Westerkim hebben maandag met het oplaten van ballonnen de Noord-Hollandse Waterweek geopend. In deze week bezoeken Noord-Hollandse scholen diverse activiteiten die aangeboden worden door Noord-Hollandse Waterpartijen. Ze brachten een bezoek aan de rioolwaterzuivering Zaandam-Oost. Ze hoorden alles over het schoonmaken van riool- en regenwater en namen een kijkje bij de grote bassins.

De ontvangst werd verzorgd door onze dijkgraaf Luc Kohsiek en wethouder Robert Linnekamp van de gemeente Zaanstad. De wethouder kon zich nog uit zijn jeugd herinneren dat er een flinke stank van de zuivering kwam. Door alle technische aanpassingen is de stank verdwenen.

Dijkgraaf Kohsiek heette de kinderen welkom in 'zijn poepjesfabriek'. Hij vertelde dat er honderd jaar geleden nog helemaal geen riolen waren en dat de uitwerpselen toen de sloot ingingen. En dat het water steeds schoner wordt en dat diezelfde techniek steeds verder gaat. Hij verwacht dat het afvalwater over dertig jaar zo schoon is dat het drinkwater kan worden. "Dat doen we voor jullie." Daarom is het belangrijk op scholen uit te leggen hoe de zuivering gaat. De dijkgraaf wees de kinderen ook op de oude zeedijken, die op een steenworp afstand liggen. "Het waterschap moet Zaandam drooghouden."

Onderwijswethouder Linnekamp vertelde de kinderen hoe belangrijk de dijken voor onze veiligheid zijn. De gemeente Zaanstad is blij met de zuivering, die door 640 kilometer gemeentelijk rioolpijp wordt gevuld. Zo werken beide overheden goed met elkaar samen, in het belang van de Zaandamse bevolking.