Inspectie Verkeer en Waterstaat


Extra controles stabiliteit containerschepen

Nieuwsbericht | 23-03-2010

Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), Waterpolitie (KLPD) en de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond besteden in 2010 extra aandacht aan de stabiliteit van containerschepen in de binnenvaart. Bij een eerste gezamenlijke controle in de Rotterdamse haven was bij een steekproef van 18 containerschepen bij een overgroot deel iets mis bij de stabiliteitsberekening.

Geen goede naleving van de stabiliteitsregelgeving aan boord van containerschepen ziet de overheid en de branche als een risicofactor wegens de kans van kapseizen en het verlies van lading. Handhavers en toezichthouders van de IVW, Waterpolitie en Zeehavenpolitie hebben daarom gezamenlijk op 16 en 18 maart jl. achttien containerschepen hierop gecontroleerd. De actie was vooral gericht op het bewust maken van het belang hiervan.

Bij dertien van de achttien schepen bleek iets mis te zijn. Op zeven schepen was de berekening niet in orde omdat onder meer de tabellen voor vastgezette containers werden toegepast in plaats van de tabel voor los vervoerde containers. Ook werd in de berekening soms geen rekening gehouden met de aanwezigheid van zogenaamde "highcube containers". De stabiliteitsboeken van voor 2002 houden geen rekening met de aanwezigheid van highcubes, omdat deze niet bestonden voor 2002.

Op vier schepen werd de stabiliteit niet berekend en is gebleken dat de schipper ook niet over de kennis beschikte om de berekening te maken. Op twee schepen was geen goedgekeurd stabiliteitsboek aan boord. Een containerstabiliteitsboek wordt opgemaakt door een adviesbureau, waarna het ter goedkeuring aan IVW wordt aangeboden. Opvallend waren ook de geconstateerde problemen met de stabiliteitsprogramma's dan wel digitale stuwplannen in de computers die aan boord in gebruik zijn. Zo werden niet altijd de juiste tabellen van het stabiliteitsboek in de software gehanteerd (vast in plaats van los) en hield men geen rekening met de zogenaamde "highcubes", of de schipper kon niet aangeven met welke criteria deze programma's de stabiliteit berekenden. Op drie schepen was de software `out of order', met als gevolg dat er geen berekening werd gemaakt.

De controles van nu zijn op de dezelfde manier uitgevoerd als tijdens het gezamenlijke onderzoek van IVW en Zeehavenpolitie in 2006 en welke zijn verwoord in het door IVW gepubliceerde rapport `Nulmeting naar dwarsscheepse stabiliteit in het containervervoer in de binnenvaart'. Aan boord van 63% van de destijds gecontroleerde schepen werden de regels met betrekking tot stabiliteit niet juist nageleefd. De resultaten van laatst genoemd onderzoek dienden dit jaar als uitgangspunt om te toetsen of er sprake is van meer bewustwording in de binnenvaartbranche met betrekking tot het onderwerp stabiliteit van de containerschepen. De controles van dit jaar laten, ondanks investeringen die sinds 2006 door de branche en opleidingsinstituten op dit gebied zijn gedaan, nog geen verbetering zien.

Omdat een goede stabiliteit van containerschepen van essentieel belang is, zien IVW, Waterpolitie en Zeehavenpolitie strikt toe op een correct naleving van de stabiliteitsregelgeving aan boord van containerschepen. Met de 10e herziening van het Binnenvaart Politiereglement Wateren (BPR) wordt er verbaliserend opgetreden en lopen schepen de kans stilgelegd te worden.