Ingezonden persbericht


Delft, 11 februari 2010

Opening Theater en Congrescentrum La Llotja van Mecanoo

Op 23 maart 2010 wordt Theater en Congrescentrum La Llotja de Lleida in Llerida, Spanje, officieel geopend. La Llotja de Lleida, ontworpen door Francine Houben van Mecanoo architecten & LABB arquitectura, is een van de meest prestigieuze projecten in Catalonië. Het 37.500 m2 tellende complex heeft ondermeer een theaterzaal met 1000 stoelen, 2 congreszalen met 400 en 200 stoelen, een multifunctionele hal en een gebouwbrede foyer met uitzicht op de oude stad en rivier de Segre. Het multifunctionele complex kan 24 uur per dag functioneren en transformeert Llerida in een cultuur- en congresstad van betekenis. De bouw van La Llotja kostte ¤35 miljoen.

Het grote natuurstenen bouwwerk lijkt aan de Spaanse aarde te zijn ontsproten. De spectaculaire theaterzaal heeft de sfeer van een boomgaard met wanden van donker hout en daarin uitgesneden bomen van licht. Duizenden blaadjes in het plafond verlichten de zaal. Het kleurenpallet van fruit is een thema dat door het gehele gebouw in kleine details terug komt. Immers de regio van Llerida is beroemd vanwege haar fruitproductie. La Llotja is voor het Spaanse klimaat ontworpen met een brede uitkraging die beschutting biedt tegen de zon in de zomer en regen in de winter. Een reusachtige begroeide pergola op het dak biedt beschutting aan het daaronder gelegen stadsterras.

In januari 2010 opende La Llotja het culturele seizoen met een opvoering van de opera Il Trovatore van Verdi. In zijn speech bedankte burgemeester Àngel Ros Francine Houben, directeur van Mecanoo architecten, voor het 'prachtige paleis' dat ze heeft ontworpen. Giles Deflo, de Belgische regisseur van Il Trovatore, roemde de excellente akoestiek van de grote zaal.

In 2005 won Mecanoo de internationale competitie voor La Llotja. La Llotja is 37.500 m' met een theaterzaal (1000 stoelen) die ook als congreszaal dienst kan doen, 2 congreszalen met 400 stoelen en 200 stoelen, een multifunctionele hal, 2 foyers, 9.500 m2 parkeren, een plein van 15.325 m2, Mercolleida-kantoor met openluchttribune en retail van 2.591 m2.

Opdrachtgever Municipality of Lleida, Centre de Negocis i de Convencions S.A., Lleida, Spanje Architect Mecanoo architecten, Delft
Lokale architect LABB architectura S.L, Barcelona
Aannemer Dragados, Barcelona
Constructeur ABT bv, Delft; BOMA, Barcelona
Akoestisch adviseur Peutz b.v., Zoetermeer; Higini Arau, Barcelona Bouwkosten : ¤35.000.000




Ingezonden persbericht