Raad van State


dinsdag 23 maart 2010
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel heeft verleend voor een tankstation aan de Eindhovenseweg in Son en Breugel. Het tankstation is het niet eens met een aantal voorschriften uit de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905622/1)
11.30 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998, herziening 33, Beusink Recreatie' van de gemeente Oost-Gelre. Het plan maakt het mogelijk een kleinschalige kampeerboerderij aan de Lievelderweg in Lievelde uit te breiden tot een groot recreatieterrein. Het nieuwe terrein zal worden uitgebreid met een groepsaccommodatie voor 130 personen en een golfbaan. De zitting gaat ook over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Oost-Gelre heeft verleend voor het exploiteren van een horecagelegenheid in de bestaande kampeerboerderij. Twee mannen die tegenover het recreatieterrein wonen en de zwager en neef zijn van de exploitanten van het nieuwe recreatiebedrijf zijn het niet eens met de ontwikkelingen en komen tegen het bestemmingsplan en de vrijstelling in (hoger) beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor geluids- en verkeersoverlast van het terrein. Ook zou een agrarisch bedrijf in de omgeving door het recreatieterrein in zijn bedrijfsvoering worden beperkt. Verder had er volgens hen geen vrijstelling mogen worden verleend voor de horecagelegenheid. Een eerder beroep tegen de vrijstelling is door de rechtbank in Zutphen in mei 2009 ongegrond verklaard. (zaaknummers 200901550/1 en 200904692/1)
Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen, waarbij een inwoner van de gemeente te kennen is gegeven dat zijn fiets in beslag is genomen. Dat heeft het gemeentebestuur gedaan omdat de man zijn fiets op het Stationsplein in Nijmegen buiten de fietsenstalling had gezet. Dit zou in strijd zijn met Algemene Plaatselijke Verordening van Nijmegen. De man geeft toe dat hij zijn fiets buiten de stalling heeft gezet, maar volgens hem kon dat niet anders, omdat er te weinig ruimte is in de fietsenstalling bij het station. Bovendien is de overtreding niet zo ernstig dat het gemeentebestuur zijn fiets in beslag had moeten nemen, aldus de man. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Arnhem verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 200908219/1)
Zitting over de vaststelling door de stadsdeelraad Centrum van de Amsterdam van het bestemmingsplan 'Haarlemmerplein'. Het plan heeft betrekking op een deel van het Haarlemmerplein en maakt onder meer een ondergrondse parkeergarage en woningen mogelijk. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor een verslechtering van de luchtkwaliteit in het gebied. De onderzoeken naar de luchtkwaliteit deugen volgens hen niet, omdat zou zijn uitgegaan van onjuiste verkeersgegevens. De Raad van State oordeelde in december 2006 al over een eerdere versie van het bestemmingsplan dat door de provincie Noord-Holland was goedgekeurd. Dit goedkeuringsbesluit is toen vernietigd omdat, kort gezegd, de gevolgen voor het milieu niet goed in kaart waren gebracht. De eerdere uitspraak met zaaknummer 2006001303/1 is te vinden op de site. (zaaknummer 200809292/1)