Gemeente Soest

Beroep bewoners tegen kap bomen Apollo niet ontvankelijk

22 maart 2010

De rechtbank in Utrecht heeft deze week het beroep van een aantal bewoners van de wijk Apollo in Soesterberg niet ontvankelijk verklaard. De bewoners waren in beroep gegaan tegen het herinrichtingsplan van de gemeente Soest. Het niet ontvankelijk verklaren betekent dat de gemeente de kap en herplant van een groot aantal bomen langs Apollo kan gaan uitvoeren.

De wijk Apollo heeft veel overlast van wortelopdruk van bomen die langs de straat staan. Alle technische mogelijkheden om deze overlast teniet te doen, heeft de gemeente inmiddels al benut. Na diverse bijeenkomsten met bewoners besloot de gemeente daarom vorig jaar een kapvergunning af te geven voor 51 bomen en een herplantplicht op te leggen voor 57 bomen.

Een aantal bewoners was het hiermee niet eens en tekende bezwaar aan. Nadat het bezwaar door de onafhankelijke bezwarencommissie ongegrond werd verklaard, gingen zij in beroep bij de rechtbank. Dit beroep is echter te laat ingediend, waardoor de rechtbank het beroep niet ontvankelijk verklaarde.

De gemeente kan nu verder met de voorbereiding van de werkzaamheden. De gemeente wil met de kap van de bomen geen broedende vogels verstoren. Daarom is het niet mogelijk om op korte termijn de bomen te kappen. Om de kap van de bomen en de herplant van de nieuwe bomen zo veel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten, wil de gemeente in het najaar starten met de uitvoering van de werkzaamheden. Bewoners van Apollo worden later dit jaar geïnformeerd over de start en duur van de werkzaamheden.