Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 23 maart 2010

Gemeentepenning voor dominee Jan van der Eijk

Jan van der Eijk (67) ontving de gemeentepenning ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van het Amersfoorts Platform voor Levensbeschouwingen en Religies. Sinds 1997 is hij voorzitter van dit platform. Zijn taak wordt overgenomen door dominee Paul van der Harst, predikant van de Emmaüskerk. Burgemeester Van Vliet-Kuiper reikte hem de gemeentepenning uit voor zijn jarenlange inzet voor de verschillende geloofsgemeenschappen in Amersfoort.

Vele jaren was Van der Eijk predikant van de Bergkerk en voorzitter van de Raad van Kerken. Een 'verbindend man' tussen de verschillende religies en levensovertuigingen in Amersfoort. Na ingrijpende gebeurtenissen, zoals aan de aanslagen van 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh, wist hij de rust te bewaren binnen de diverse geloofsgemeenschappen. Ook bij verschillende voorvallen in moskee en kerk trad hij op en bemiddelde hij tussen de partijen. Zijn diepgaande en oprechte interesse in alle overtuigingen maken grote indruk. Evenals zijn drijfveer om mensen met elkaar te verbinden.

In dialoog
Naast de jaarlijks terugkerende stadsdebatten, organiseerde hij ontmoetingen tussen de verschillende religieuze stromingen uit Amersfoort en ging in dialoog. Op deze wijze creëerde hij respect en begrip tussen de verschillende levensopvattingen. Hij wist verschillen te overbruggen en mensen te inspireren naar elkaar te luisteren.

Bezielende festiviteiten
Tijdens de festiviteiten van Amersfoort 750 gaf Jan van der Eijk als programmaleider leiding aan de 'bezielende lijn' en kwamen de 'Amersfoortse Kernwaarden' tot stand. Hij zette zich onder andere in voor Spirit, de kleurrijke dansvoorstelling voor kinderen, het Galaconcert, de ziel van de toren als verbond met de stad en de stadswandeling 'Rondom de Toren'.

Noot voor de redactie,