Ingezonden persbericht



---



Persbericht 23 maart 2010

Routegids "Fietsen langs Bollenerfgoed"

LISSE - De routegids 'Fietsen langs Bollenerfgoed' biedt een boeiende fietstocht van 52 km door de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek, met veel informatie over historische bloembollenbedrijven, kwekerswoningen en ander erfgoed van de bloembollencultuur.

De fietsroute start in Lisse en loopt via Sassenheim, Warmond, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk en Hillegom terug naar Lisse. De route is op twee plaatsen in te korten tot 45 km, maar kan ook worden verlengd tot 66 kilometer door een extra lus te maken vanaf Warmond via Oegstgeest, Rijnsburg en Katwijk naar Noordwijk. Startpunt is Museum De Zwarte Tulp in Lisse, maar de route kan ook op andere startpunten worden opgepakt, zoals Keukenhof en Panorama Tulipland.

Langs 85 bijzondere bollenschuren
'Fietsen langs Bollenerfgoed' is samengesteld door Marca Bultink, Jacqueline Hoekzema en Michael Wannet. In een algemeen hoofdstuk wordt uitgelegd waarvoor bollenschuren dienden en hoe ze te herkennen zijn. De fietsroute is een combinatie van een architectuurroute en een landschapsroute. Achterin de routegids worden 85 bollenschuren afgebeeld en nader beschreven. Het boekje is in 2009 uitgegeven door de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed van het Cultuur-Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek, in samenwerking met de Stichting ReCreatief Fietsen.

Erfgoed van de bloembollencultuur
In de toelichting wordt ook stilgestaan bij het landschap van de Duin- en Bollenstreek. De bloembollencultuur speelt al anderhalve eeuw een bepalende rol in dit gebied. Door het afgraven van de binnenduinrand is het zanderijenlandschap ontstaan, met de kaarsrechte zandsloten en de bollenvelden. De bloembollencultuur heeft ook haar sporen nagelaten in het gebouwde erfgoed. De bollenschuren en kwekerswoningen die door bollenkwekers en exporteurs zijn gebouwd, zijn onlosmakelijk verbonden met de cultuurhistorie en het landschap van de Duin- en Bollenstreek.

Verkoopadressen
Het fraai geĂŻllustreerde boekje telt 64 pagina's en is uitgegeven in handzaam formaat met een ringbandje (ISBN 978-90-814061-1-6). Dankzij bijdragen van de Provincie Zuid-Holland, de Regio Holland Rijnland, Fonds 1818, het VSB Fonds en het Van Ommeren De Voogt Fonds is de Routegids voor slechts E 5,- per stuk te koop. De routegids is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, Museum De Zwarte Tulp en vele boekhandels in de Duin- en Bollenstreek. De gids is ook te bestellen in de webwinkel van de Stichting ReCreatief Fietsen: www.recreatief-fietsen.nl/bollenerfgoed.html

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-



Ingezonden persbericht