MEDA:
Allergiesymptomen aanpakken daar waar het pijn doet! Toedienen van antihistaminica direct bij de bron van het probleem verbetert levenskwaliteit van hooikoortspatiënten!

De lange, koude winter is eindelijk voorbij! De dagen worden langer, het weer wordt warmer, het gras wordt groener en de bloemen gaan bloeien. Maar de start van het groeiseizoen betekent ook het begin van een maar al te be-kende nachtmerrie voor mensen die aan allergie lijden. Zij gaan een lange periode van niezen, een verstopte, jeukende neus en tranende ogen tegemoet. De symptomen van hooikoorts - in de medische wereld ook wel "allergische rhinitis" genoemd - zijn ontzettend vervelend voor de patiënt en verslechteren aanzienlijk hun levenskwaliteit. Door hun verstopte neus en tranende ogen kijken mensen met hooikoorts niet al te graag uit naar lange fietstochten of wandelingen op het platteland. Gelukkig kan een aangepast type behandeling allergiepatiënten heel wat langer verlichting van hun symptomen bieden. Zogeheten 'moderne antihistaminica', die direct kunnen worden toegediend op de plaats van de allergische reactie (m.a.w. neus en ogen), voldoen in ieder opzicht aan de behoeften van de patiënt. Ze werken niet alleen snel en worden goed getolereerd, maar laten ook een flexibele behandeling toe. Dit houdt in dat allergiepatiënten hun neusspray of oogdruppels - die allebei het actieve bestanddeel Azelastine bevatten - alleen hoeven te gebruiken wanneer de allergische symptomen zich echt voordoen. Zo hoeven ze niet op de hoede te zijn voor pollentellingen. Een recent gepubliceerd onderzoek dat werd verricht door professor Friedrich Horak van de Universiteit Wenen toont aan dat lastige symptomen binnen enkele mi-nuten na de toediening verdwijnen en tot 12 uur toe tot staan worden gebracht. Allergiepatiënten zijn het er over eens dat een speciaal aangepaste, onmiddellijk werkzame behandeling hun levenskwaliteit daadwerkelijk verbetert. Buitenactiviteiten in het voorjaar en de zomer zijn plots weer dolle pret!

Directe toediening ter plaatse - de sleutel tot succes

Talloze professionele verenigingen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn het er over eens dat antihistaminica, plaatselijk toegediend in de vorm van een neusspray of als tablet ingenomen via de mond, het voorkeursgeneesmiddel zijn bij allergische rhinitis. Wellicht denkt u dat het geen rol speelt hoe u het geneesmiddel neemt, zolang u het maar neemt? Wel, het zal u verbazen als u hoort dat de toedieningswijze een doorslaggevende rol speelt bij de werkzaamheid van het geneesmiddel. Een recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Friedrich Horak, professor aan de Universiteit Wenen, bevestigde dat het antihistaminicum Azelastine als lokaal toegediende neusspray doeltreffender was dan andere antihistaminica die in tabletvorm werden toegediend (Horak en Zieglmayer 2009). Omdat Azelastine direct wordt toegediend op de plaats van al deze lastige symptomen (m.a.w. op de slijmvliezen in de neus, of in de ogen), gaat het veel sneller werken dan allergiemedicijnen die in tabletvorm moeten worden ingenomen. Dat komt doordat tabletten moeten worden afgebroken in de maag en opgenomen in het bloed, voordat ze naar de plek van de allergische reactie worden getransporteerd (een behoorlijk traject!). Dit vertraagt hun werkzaamheid aanzienlijk. Sterker nog, professor Horak kwam ook tot de ontdekking dat Azelastine neusspray zelfs doeltreffend was bij patiënten die niet op antihistaminica in tabletvorm hadden gereageerd. Een bijkomend probleem van medicijnen in tabletvorm is dat er een wisselwerking kan ontstaan met andere orale medicijnen die tegelijkertijd worden ingenomen. Het gebruik van een neusspray vermindert dit ongewenste risico op wisselwerkingen met andere medicijnen. Azelastine is dus een goed verdraagbaar antihistaminicum.

Tal van goede redenen om te kiezen voor Azelastine

Miljoenen mensen overal ter wereld lijden onder de lastige symptomen van rhinitis - en hun aantal blijft maar toenemen! Een alarmerende 66% van alle patiënten zijn niet tevreden met hun huidige allergiebehandeling, omdat deze niet de gewenste resultaten oplevert (Anon 2006). Een effectieve, flexibele en veilige behandelmethode die is aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt is de enige manier om allergiepatiënten te bevrijden van hun lastige symptomen én van de frustratie als gevolg van on-toereikende behandeling. Azelastine maakt een aangepaste behandeling mogelijk. Dit moderne antihistaminicum laat snelle resultaten zien - binnen 15 minuten - zodat patiënten werkelijk kunnen wachten tot de symptomen zich voordoen alvorens hun anti-allergische behandeling te gebruiken. Allergiepatiënten hoeven dus geen opgeleide meteorologen meer te zijn die zich op de hoogte houden van voorspelde pollentellingen en hun medicijnen van tevoren innemen! Er zijn allergiemedicijnen met andere werkzame bestanddelen zoals glucocorticoïden, die heel doeltreffend zijn bij het remmen van ontstekingen, of cromoglycaten, die de cellen die histamines afgeven stabiliseren. Deze moeten echter enkele dagen voor een mogelijke blootstelling aan pollen worden ingenomen, en de behandeling moet gedurende het gehele pollenseizoen worden voortgezet. In vergelijking met andere medi-cijnen biedt Azelastine allergiepatiënten een echt voordeel. Hooikoortspatiënten kunnen alle activiteiten uitzoeken die ze willen en hoeven daarbij geen rekening te houden met de pollentelling! Omdat Azelastine snel werkt en tot en met 12 uur werkzaam blijft, is het alleen nodig om de spray in de ochtend en de avond te gebruiken. Dit geïndividualiseerde en ongecompliceerde medicijn laat allergiepatiënten weer uitkijken naar het begin van het voorjaar. Laat maar komen!

Horak F, Zieglmayer UP 2009, Clin Immunol 5(6): 659-69 Anon 2006, Survey of nasal allergy sufferers, HealthSTAR Communications

Meer informatie vindt u op:

www.azelastine.info
www.meda.se

AzelastinENews:
Een nieuwsbrief per e-mail biedt patiënten nu een nieuwe gelegenheid om nuttige, up-to-date informatie over allergische rhinitis te ontvangen. AzelastinENews wordt vier keer per jaar gepubliceerd in het Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Pools en Tsjechisch. Een gratis abonnement op de nieuwsbrief kan worden genomen op het Azelastine Internetportaal http://www.azelastine.info.

5.746 characters (including spaces and headings, without additional information). Afdruk is toegestaan; een kopie van de publicatie wordt op prijs gesteld.

Perscontact: