Stoppen verwijderingsbijdrage onzeker 23/03/2010 23:02

Stichting NVMP

Minister Huizinga herhaalde vandaag in de Tweede Kamer de wettelijke afspraken die in 2005 zijn gemaakt met de producenten: voor de meeste apparaten geldt tot en met dit jaar een verwijderingsbijdrage om verantwoorde inzameling en recycling mee te financieren. De Europese Commissie wil echter de mogelijkheid voor lidstaten openhouden om hier ook vanaf 2011 voor te kiezen. Het valt daarom nog te bezien of de verwijderingsbijdrage stopt, want het is een zeer goed middel gebleken om de consument bewust te maken van de noodzaak om gebruikte apparaten in te leveren.

Europese regelgeving wordt aangepast en de uitkomst daarvan is nog onzeker. De NVMP is voorstander van een zichtbare verwijderingsbijdrage. In Nederland heeft dit de afgelopen 10 jaar geleid tot een systeem dat Europees gezien bovengemiddeld presteert. De verwijderingsbijdrage is transparant en wordt uitsluitend besteed aan de inzameling en recycling van elektrische apparaten. Daarnaast heeft de bijdrage een belangrijke communicatieve functie: het maakt de consument bewust dat er na gebruik een afdankmoment komt, waarbij verantwoorde recycling belangrijk is. In de EU hanteren 18 landen een zichtbare verwijderingsbijdrage.

Voorziening
Het al dan niet continueren van de verwijderingsbijdrage vanaf 2011, heeft geen relatie met de voorziening die de NVMP de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Deze voorziening (220 miljoen euro) wordt gebruikt om de apparaten in te zamelen en te recyclen, die in de Nederlandse huishoudens aanwezig waren vóór 2005. Met de minister van VROM zijn destijds afspraken gemaakt over de opbouw van de voorziening en de afbouw naar nul euro in 2020.

Over de NVMP
De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl

Over Wecycle
Via inzamelacties en campagnes wil Wecycle meer elektrische apparaten en spaarlampen inzamelen en recyclen. Wecycle is een initiatief van producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met scholen, verenigingen, gemeenten, detaillisten, kringloopwinkels en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl.





http://www.nvmp.nl