Ingezonden persbericht




Tijd : Van 23 maart tot 1 juli 2010
Plaats: Galerie "Galerij"
Pontes Pieter Zeeman Hatfieldpark 2 4301 XC Zierikzee (NL)
KLEIN GRAFIEK VAN VERSCHOORE IN GALERIE GALERIJ

Tot 1 juli 2010 toont Galerie Galerij werk van Jan Verschoore. De kunstenaar woont en werkt in Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. In 1982 begon hij met het maken van gomsneden op zeer klein formaat (4x5,5cm). De resultaten verstuurde hij als "mailart", het internationale netwerk waarbinnen hij zich voornamelijk bezighield met zogenaamde "artstamps". Verschoore verwierf grote bekendheid binnen en buiten dat netwerk vanwege de hoge kwaliteit die hij leverde als stempelsnijder. Zijn artstamps waren in het oog springende bijdragen op de groepsexposities van mailart over de hele wereld. Op een eerdere presentatie in galerie Galerij waren de artstamps uit die periode te zien en velen zullen zich zijn meters grote artstamp herinneren, die in het Mondriaanjaar ( 1994) wekenlang de molen sierde van Moriaanshoofd op Schouwen-Duiveland . Na 20 jaar sloot Verschoore de mailart-periode af en vanaf 2002 werkt hij op groter (A4) formaat. Zijn voorkeur gaat uit naar een ambachtelijke kunstuiting met natuurlijke materialen en technieken, waar ruimte is voor technisch experiment: hout- en linosneden die hij met de hand afdrukt (volgens de Japanse traditie) tot prenten op klein formaat.

Hij werkt het liefst vanuit een verbeelde voorstelling of herinnering. Hij kan soms dagen broeden op een ontwerp voor een nieuwe prent. Verschoore streeft niet naar een juiste weergave van de natuur, maar probeert een balans of ordening te scheppen. De vormen zijn gestileerd en helder omlijnd met duidelijke contrasten. Zowel de positieve beeldende vormen als de negatieve (achtergrond-) partijen moeten voor hem gelijkwaardig en evenwichtig zijn. Het lineaire geeft een groei- of bewegingsproces aan. Op een ingetogen manier schept hij met eenvoudige middelen een krachtig beeld. De donkere partijen drukt hij met een vooraf uitgesneden zogenaamde contour-mal, waarna hij de prent met de hand inkleurt. Dit alles gebeurt in kleine oplagen in zijn eigen atelier in Oostburg. De tentoonstelling in galerie Galerij biedt goed, eenvoudig en krachtig werk.

De expositie in galerie Galerij is tot 1 juli toegankelijk voor het publiek op schooldagen tijdens schooluren in Pontes Pieter Zeeman, gebouw zuid, Hatfieldpark 2 te Zierikzee. Voor nadere informatie over de tentoonstellingen in Galerie Galerij: www.pieterzeeman.nl