Kleinzoon Malcolm X wilde zelf in videoclip Rajae


Verraderlijk lief liedje over levensgrote thema's

DEN BOSCH, 20100323 -- Rajae is jong, moslim, Amsterdams, Noord-Afrikaans en vrouw. In december 2009 verscheen haar tweede cd Hand of Fatima. De clip bij de single `Malcolm Lateef Shabazz' ziet er gelikt uit, met veel aandacht voor styling en vormgeving. De tekst klinkt lieflijk, maar schijn bedriegt. De Marokkaans/Algerijnse zangeres en componiste heeft er bloedserieuze bedoelingen mee.

Niemand minder dan de kleinzoon van Malcolm X (1925-1965), een van de meest prominente Afrikaans- Amerikaanse leiders in de geschiedenis van de VS, inspireerde haar tot het schrijven van de naar hem vernoemde song `Malcolm Lateef Shabazz'.
In ogenschijnlijk poëtische bewoordingen en zachte melodieën bezingt Rajae het recht om te zijn wie je bent.
"Iedereen moet kunnen zijn wie hij is en niet wie men verwacht dat hij is," is haar oprechte overtuiging en dat is pijnlijk toepasselijk op het leven van Malcolm Lateef Shabazz, die als eerste mannelijke nazaat van zijn iconische grootvader hard werd geconfronteerd met (media)druk. Rajae steekt hem muzikaal een hart onder de riem en pleit daarmee en passant voor gelijkheid en integratie. Ook waarschuwt ze voor mediahypes, manipulatie en machtsmisbruik.


Over Malcolm en Rajae
Toen hij haar song had beluisterd, bood Malcolm spontaan aan om mee te werken aan een videoclip. Er zijn twee versies gemaakt, een voor de reguliere muziekzenders en een versie waarin hij in interviewbites reageert op haar songteksten. Nooit eerder gaf Malcolm een video-interview.
Uiterlijk 2011 verschijnt zijn biografie. De levens van Rajae en Malcolm Lateef Shabazz kennen opvallend veel parallellen. Zo zijn ze beiden half Algerijns, kennen beiden hun vaders niet en zijn ze gewend te knokken voor hun identiteit. De twee hebben elkaar ontmoet in Qatar (Midden-Oosten) en raakten bevriend. Op dit moment vinden gesprekken plaats om over Rajae en Malcolm een documentaire te maken.


Over Rajae
Rajae's muziekstijl past niet in één hokje. Ze maakt een mix van Engelstalige pop, soul en jazz, met een vleugje van haar roots. Rajae valt op als een muzikale trendsetter en als wereldburger, die actief lid is van verschillende internationale vredes- en emancipatiefora. Haar werk is niet onopgemerkt gebleven. In november verscheen ze als enige zangeres op een lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld, gepubliceerd door een instituut in Jordanië en Washington, die wordt aangevoerd door de koning van Saudi-Arabië. Andere artiesten op de lijst zijn o.a. Dave Chapelle, Mos Def, Suheir Hammad, K'Naan, Sami Yusuf, Yusuf Islam (Cat Stevens) en Outlandish.

BonTon Records





Ingezonden persbericht