Holocaust-overlevende Rob Cohen vertelt na 65 jaar over zijn kampen


Audiotour bij holocaust-expositie groot succes

HOORN, 20100323 -- Al vele duizenden bezoekers van het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn hebben de afgelopen maanden van de gratis Audiotour gebruik gemaakt. Bij de nieuwste expositie in het museum zijn teksten te horen die zijn ingesproken door Rob Cohen, die meerdere concentratiekampen overleefde. Zijn indrukwekkende ervaringen zijn de rode draad door de nieuwe tentoonstelling over de Holocaust. De reacties van bezoekers zijn zeer positief op de expositie en de Audiotour.

Bezoekers noemen de expositie met de gesproken toelichting "zeer indrukwekkend en aangrijpend" of melden dat "ook jongeren dit verhaal moeten horen". Ondanks het gevoelige onderwerp zijn bezoekers zeer positief over hoe het thema is aangepakt door het museum. De komende tijd komen ook veel middelbare scholen uit heel Noord-Holland naar de holocaust-expositie kijken. Voor scholieren is het goed om het persoonlijke verhaal van Robert Cohen te horen.

Podcatcher
Het Hoornse museum toont al meer dan 15 jaar zeer uiteenlopende thema's en exposities, van `kindertentoonstellingen' tot belangrijke onderwerpen uit de vorige eeuw, zoals de Hongerwinter. Vanaf december 2009 kan het museum een extra dimensie toevoegen aan het bezoek. Al lopend door de zalen kunnen bezoekers extra informatie beluisteren op hun persoonlijke `Podcatcher'. Dankzij deze gratis verstrekte Audiotour kan men per vitrine of voorwerp een tekst automatisch beluisteren en hoeft men geen teksten te lezen. Op dit moment werkt de Audiotour alleen nog bij de wisselexpositie, maar op termijn wordt het hele museum verwerkt in de Audiotour.

Van Sobibor tot Auschwitz
Zeker bij de huidige wisseltentoonstelling over de Holocaust werkt de Audiotour bijzonder goed: De 83-jarige Rob Cohen, momenteel ook mede-aanklager tegen oorlogsmisdadiger Demjanjuk in München, heeft zelf zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog ingesproken. Bezoekers horen, terwijl zij de vele indrukwekkende voorwerpen, foto's en filmbeelden bekijken, zijn zeer aangrijpende verhaal. De expositie begint met de nagebouwde Chocolaterie die zijn ouders, die samen met zijn broer omkwamen in Sobibor, runden in Amsterdam. Zelf overleefde Rob Cohen vernietigingskamp Auschwitz en andere kampen.

Nog tot en met 16 mei
De expositie "Rob Cohen, overlevende Holocaust" is tot en met 16 mei 2010 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn. De tentoonstelling is vanwege de indringende beelden niet geschikt voor kinderen tot 10 jaar. Openingstijden dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en zater- en zondag van 12-17 uur. Meer info: www.museumhoorn.nl

Museum van de Twintigste Eeuw