Ingezonden persbericht


Fhealincafé 23 maart 2010
"Marktkansen op het grensvlak van animal health en human health"

Varkenshouders Kees en Wilma van der Meijden uit Spoordonk maakten hun bedrijf (1.000 vermeerderingszeugen) grotendeels MRSA-vrij. Ze bereikten dit door een combinatie van hygiëne en managementmaatregelen, die ze invoerden in samenwerking met PorQ. Vanwege de hogere gezondheidsstatus, ontvangen de varkenshouders nu 3 E meer per big. Daarnaast hebben ze een lager medicijngebruik, lagere veeartskosten en een plezierigere werksfeer.

De problematiek rond zoönosen (infectieziekten die kunnen worden overgedragen van dier op mens en vice versa) levert de overheid en het bedrijfsleven bijna dagelijks nieuwe vragen op. Voor een effectieve aanpak is de betrokkenheid van iedere schakel in de keten noodzakelijk.

Fhealinc verkent momenteel de innovatiekansen op het grensvlak van de dierhouderij en de humane gezondheid. Doel is het ontwikkelen van nieuwe productconcepten, samen met onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven, ziekenhuizen, artsen, dierenartsen, veehouders en overheden. De marktkansen liggen op het terrein van het voorkomen van nadelige effecten van dierziekten op de humane gezondheid. Fhealinc realiseert hiervoor een testlab, verkenningen van nieuwe preventiemethodes en een marktscan onder onderzoeks- en ontwikkelmanagers in de veevoeder- en voedselverwerkende industrie.

Het Fhealincafé is een netwerkcafé, zowel gericht op de bij Fhealinc betrokken organisaties als op bedrijven die actief zijn op het grensvlak van dierlijke en humane gezondheid en interesse hebben om mee te praten over dit thema. We kiezen een interactieve opzet en starten (na een lichte maaltijd) met de bijdragen van de volgende sprekers:

Manon Houben (PorQ). PorQ biedt professionele varkenshouders ondersteuning en coaching op het gebied van bedrijfsvoering en bedrijfsontwikkeling, met als belangrijkste aandachtsveld het verbeteren van de gezondheid. Naast een hoger rendement en meer arbeidsvreugde is de toegevoegde waarde van gezonde dieren meer zekerheid ten opzichte van veiligheid en kwaliteit van het eindproduct.

Peter Schneeberger is als arts-microbioloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij is specialist-manager van het Medisch Microbiologisch Laboratorium van het JBZ. Bij uitbraak van infectie ziekten (zoals MRSA), adviseren hij en zijn collega's over de te nemen maatregelen.

Paul van Aarle (director institutional sales Intervet/Schering-Plough Animal Health) Intervet ontwikkelt en produceert hoogwaardige diergeneesmiddelen, die wereldwijd en dus ook op de Nederlandse markt worden gebracht. Intervet zet zich dagelijks in om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de gezondheid en het welzijn van gezelschaps- en landbouwhuisdieren.

Na afloop van het café is er ruime gelegenheid tot netwerken onder het genot van een hapje en drankje.


Ingezonden persbericht