Universiteit van Amsterdam

Erik Kessels over reclame: diverse uitingsvormen voor één idee Amsterdamlezing

dinsdag 23 maart, 20.00 uur

Een belangrijk deel van de Amsterdamse economie draait om vrijetijdsbesteding zoals popmuziek, musea, voetbal en theater. Onze hoofdstad heeft ook een reputatie op het gebied van drugs en prostitutie. De Amsterdamlezingen gaan over de zoektocht naar de hoge en lage cultuur van Amsterdam, en de manier waarop beide meer en meer vermengd raken.

Tijdens de lezing 'KesselsKramer says hello' laat Erik Kessels zien hoe hij bij het communicatiebureau KesselsKramer steeds één sterk idee ontwikkelt dat in zeer verschillende vormen tot uiting komt. Hij vertelt één verhaal op meerdere niveaus en met meerdere middelen tegelijk. Steeds weer streeft Kessels hierbij naar aansprekende herkenbaarheid in verscheidenheid. Zo maakt hij bijvoorbeeld voor het Hans Brinker Budget Hotel al ruim 10 jaar reclame rond hetzelfde idee: het slechtste hotel ter wereld. Zijn werk voor telefoonbedrijf Ben is al even consistent: dat Ben maar liefst 5 jaar van de markt verdween had daar geen invloed op. In zijn lezing toont Kessels aan wat zijn benadering betekent voor merken als Diesel, Nike en I amsterdam, maar ook voor projecten als de museumtentoonstelling 'Loving your Pictures' en de documentaire The Other Final uit 2002 over een wedstrijd tussen de twee laagst geklasseerde landen op de Fifa-ranglijst.

Over Erik Kessels
Erik Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer. Kessels verzamelt fotografie, publiceerde verschillende fotoboeken en stelde tentoonstellingen samen. In 2008 was hij Artist in Residence voor de Academie van Bouwkunst waar hij lezingen en workshops organiseerde met 'amateurisme' als onderwerp. Voor het dvd-kunstproject Loud & Clear werkte hij samen met kunstenaars zoals Marlene Dumas en Candice Breitz.

Programma Amsterdamlezingen
23 maart: Erik Kessels - KesselsKramer says hello
26 april: Robert Vuijsje - De zogenaamde multiculturele samenleving van Amsterdam 25 mei: Huub van der Lubbe - Shakespeare was een beatgroep 22 juni: Joost Zwagerman - Nieuw Amsterdams Peil

Tijd en locatie
Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. De aanvangstijd van de lezing is 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Deelname
De lezing is gratis te bezoeken. U kunt reserveren via https://form.cms.uva.nl/_form.cfc?source=http://www.uva.nl/adamreeks/object.cfm/09540BC5-1321-B0BE-A4A5F29E9EF60DCE.