Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kristalheldere lezing over waterschapsglazen

Publicatiedatum : 12 maart 2010

Educatieve opstap naar afscheidstentoonstelling 'Vaar-Wel Edam'

Gelegenheidsglas 'Het Wel Vaaren van de Stadt Edam' (ca. 1750) Mevrouw drs. Cynthia Siefers-van Lijf doet onderzoek naar de betekenis van de gelegenheidsglazen in de wereld van de waterschappen in Nederland. Over de glazencollectie en de tafelgebruiken van de waterschappen in Noord-Holland schreef zij het boek ''t Welvaare van d'Heere...', inmiddels een bestseller.

Als opmaat voor de afscheidstentoonstelling 'Vaar-Wel Edam' bij het aanstaande vertrek van het hoogheemraadschap uit Edam, houdt mevrouw Siefers een kristalheldere inleiding met prachtig beeldmateriaal over de glazen en de tafelgebruiken bij de schouwmaaltijden in de herenkamers en de polderhuizen in Noord-Holland. Naast uiterlijk vertoon en status ging het de polderbesturen er om na soms lange reizen en vergaderingen weer tot elkaar te komen. Om te verbroederen, de polderneuzen weer dezelfde kant op te laten wijzen en elkaar te doordringen van het gemeenschappelijke doel, zoals droge voeten. En dat deed men aan tafel tijdens maaltijden met fraaie en gracieuze gelegenheidsglazen. Een waterwereld op zich, opnieuw transparant gemaakt, verwoord en verbeeld door de expert bij uitstek: mevrouw Cynthia Siefers.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 23 maart in de Lutherse Kerk te Edam en begint om 20 uur. Entree EUR 5,-; of u moet vriend zijn van het Edams Museum of lid van Oud Edam, dan kost het u niks. Hef het glas en breng een toast uit op: 'Vaar-wel Edam'.

Meer info/reserveringen: rpsluisman@planet.nl